Čína překročila hranici s Tchaj-wanem. K ostrovu zamířily letouny

Tchajwanské ministerstvo obrany zachytilo pohyb 26 čínských letounů a pěti lodí mezi čtvrteční a páteční šestou hodinou ráno tamního času (půlnoc našeho času. Informoval o tom web Taiwan News.

Čína v poslední době zvyšuje aktivitu v Tchajwanském průlivu. V květnu už letouny zachytil v blízkosti ostrova 30krát, lodě 16krát.

Tentokrát navíc 14 letadel překročilo střední linii, která funguje jako neoficiální hranice. Čína ji ale neuznává. Peking totiž vnímá Tchaj-wan jako své území.

[chooze:article;value:553445]

Podle Tchaj-peje jde o "společné cvičení bojové připravenosti". Peking to nekomentoval. Na sociální síti WeChat ale zveřejnil fotografie z cvičení. "Předvoj výsadku je vždy připraven k boji," napsal k nim.

​"Zvláštní pozornost si vyžaduje období po 20. květnu až do listopadu, kdy má komunistická Čína uspořádat pravidelné vojenské cvičení," řekl podle asijského deníku Strat News Global šéf tchajwanského Národního bezpečnostní úřadu Caj Ming-jie. Tvrdí, že Peking chce letos vojenské manévry eskalovat, a na Tchaj-wan tak vyvinout větší tlak.

Tématy eurovoleb jsou Ukrajina i Čína. Europoslanci toho ale moc nezmění (5/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.