Volby by s přehledem vyhrálo hnutí ANO. Volit by navíc přišlo více lidí

[chooze:gallery;value:35745]

Pokud by se nyní konaly volby do Poslanecké sněmovny, s přehledem by v nich vyhrálo hnutí ANO. To by podle nově zveřejněného volebního modelu agentury Median podpořilo 32,5 procenta voličů. Hnutí si navíc od březnového průzkumu mírně polepšilo, a to o půl procenta.

Na druhém místě by se umístila ODS s 13 procenty. Pro občanské demokraty by navíc nejčastěji hlasovali bývalí voliči koalice SPOLU.

O třetí místo se dělí SPD s Piráty. Pro obě strany by hlasovalo deset procent voličů. S osmi procenty by se pak do Poslanecké sněmovny dostalo ještě hnutí STAN. "Preference STAN se velmi dynamicky mění," zdůraznila agentura.

V dubnu by se podle modelu do Poslanecké sněmovny dostalo pět politických stran a hnutí. Těsně pod pětiprocentní hranicí pak skončili sociální demokraté, které by volilo čtyři a půl procenta voličů.

Zatímco voliči starší 25 let by nejčastěji volili hnutí ANO, které vede i u všech vzdělanostních skupin, mladší voliči by hlasovali pro Piráty a STAN. Hnutí STAN vede u studentů a žáků starších 18 let.

[chooze:article;value:553502]

Ve věkové kategorii 25–34 let pak výrazně posílilo hnutí SPD. "Obecně ho volí zejména lidé, kteří mají pouze základní vzdělání či středoškolské bez maturity," informovala agentura. ODS by pak byla nejčastější volbou podnikatelů včetně OSVČ.

Dubnového průzkumu se zúčastnilo 1 003 respondentů starších 18 let z více než 60 okresů. K volbám by přišlo 64,5 procenta z nich, ochota zúčastnit se voleb tedy opět mírně vzrostla. Zatímco 54,5 procenta z nich by šlo volit určitě, deset procent svou účast stále zvažuje.

Hnutí ANO zahájilo kampaň do eurovoleb. Hlavním tématem je suverenita:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.