V Česku se kvůli mrazům sklidí méně ovoce. Výborný slíbil pěstitelům pomoc

Zhruba o 100 tisíc tun méně ovoce a na vinicích škody za více než 2 miliardy. Tak to vypadá v Česku po letošních jarních mrazech. "Dá se říct, že to poškození je od 50 do 70 procent," řekl vedoucí závodu Sady Vilémov Jaroslav Mačkal.

Ministerstvo chce pro ovocnáře i vinaře stovky milionů ze státní kasy i z evropského fondu. Podporu získají jen ti, kteří mají škody vyšší než 50 procent. "Naší prioritou je maximum té podpory směřovat do podniků, které prakticky nebudou sklízet, nebo budou mít škodu kolem 90 procent," doplnil předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.

"Subjekty, které neměly komerční pojištění proti mrazu, tak tady budou kráceny v rámci toho plnění, a to na 50 procent sazby," poznamenal ministr Výborný.

[chooze:article;value:552876]

​Pěstitelé chtějí peníze využít převážně na platy zaměstnanců. "Samozřejmě každá koruna, která přistane na mateřské firmě, je vítaná. Je potřeba vidět nejenom to, že jsme přišli o zboží, ale další nadstavbu. Tou je vlastně to, co budeme dělat s lidmi, které zde máme v trvalém pracovním poměru," upřesnil Mačkal.

"Musíme tady zachovat, aby ovocné sady tady zůstaly, abychom tolik ovoce nedováželi," uvedla poslankyně SPD Marie Pošarová. "Pokud to i pojišťovna vyhodnocuje jako neúnosné riziko, tak proč by měli chtít, abychom se na tom riziku podíleli my?" ptá se bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Vinaři kompenzace za škody způsobené mrazy požadovat nebudou. Od vlády ale chtějí, aby ustoupila od záměru zavedení spotřební daň na tichá vína. "Máme některá menší vinařství, která při tom stoprocentním poškození nějakou kompenzaci žádat budou, ale v tuhle chvíli to není námi nějak oficiálně podporováno," vyjádřil se prezident Svazu vinařů ČR Martin Chlad.

Ministerstvo zemědělství nevylučuje, že se bude situace s mimořádnou finanční pomocí opakovat. Chce ale aby pěstitelé investovali do pojištění.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.