Rána pro hudební svět. Zemřel jeden ze zakladatelů rokenrolu Duane Eddy

Držitel ceny Grammy a člen Rokenrolové síně slávy Duane Eddy skonal v nemocnici v Tennessee, příčinou smrti byla rakovina, informovala agentura AP.

"Duane svým nezaměnitelným zvukem 'Twang' inspiroval celou generaci kytaristů na celém světě," citoval web Variety Eddyho mluvčího. "Byl to první rokenrolový kytarový bůh, skutečně skromný a neuvěřitelný člověk. Bude nám velmi chybět."

[chooze:article;value:553501]

​Přestože byl instrumentalistou, dokázal prodat sto milionů desek po celém světě. Osobitý drnčivý "sekavý" zvuk (popsaný jako "twang") provázený tleskáním a pokřikem spatřil světlo světa už na jeho prvním singlu a následném albu Have 'Twangy' Guitar Will Travel. Stal se inspirací pro George Harrisona z Beatles, Hanka Marvina ze Shadows, Jimiho Hendrixe či Bruce Springsteena.

Eddyho největší sláva se psala v 50. a 60. letech a jeho největší hity Rebel Rouser a Peter Gunn bodovaly v hitparádách po celém světě. Jeho hudba zní ve třicítce filmů, třeba ve Forrestu Gumpovi.

Za svůj život vytvořil na 50 alb včetně reedic a prodal přes sto milionů desek. Získal cenu Grammy a roku 1994 ho uvedli do Rokenrolové síně slávy.

[chooze:article;value:552061]

​Na kytaru hrál od svých pěti let a už jako dítě vystupoval v místních rádiích. Když mu bylo 13, přestěhoval se s rodiči ze státu New York do Arizony. S kamarádem vystupoval v různých zábavních programech, kde ho objevil diskžokej a začínající producent Lee Hazlewood, který s ním roku 1957 nahrál první sólový singl. To bylo Eddymu 19 let, popsal The Guardian.

Do hudebního důchodu odešel dobrovolně v polovině 80. let, svou kariéru pak ještě několikrát krátce oživil, poslední album nahrál doku 2011.

Když se Eddyho ptali, proč nikdy nezkusil na svých nahrávkách zpívat, řekl, že "jedním z mých největších přínosů hudebnímu průmyslu je to, že nezpívám".

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.