Napětí roste. Čína překročila hranici, manévry začínají být nebezpečné

Manila obvinila Čínu z obtěžování filipínských plavidel, informoval web CGSP. "Filipíny protestují proti obtěžování, taranování, obkličování, stínování a blokování, nebezpečným manévrům, používání vodních děl a dalším agresivním akcím čínské pobřežní stráže a čínských námořních milicí proti plavidlům," uvedla vláda v prohlášení.

Ministerstvo zahraničí tak předvolalo druhého nejvyššího představitele tamního čínského velvyslanectví Čou Č'-junga. U Pekingem ovládaného útesu Scarborough totiž Číňané podle Manily poškodili loď pobřežní stráže (PCG) i plavidlo tamního úřadu pro rybářství (BFAR).

Čínská ambasáda vyjádření Filipín zatím nekomentovala. "Agresivní akce Číny, zejména použití vodních děl, způsobily škody na plavidlech PCG a BFAR. Filipíny požadují, aby čínská plavidla okamžitě opustila Bajo de Masinloc (filipínský název pro útes Scarborough, pozn. red.) a jeho okolí," napsala filipínská vláda.

[chooze:article;value:553347]

Podle mluvčího čínského ministra zahraničí Lin Ťiena čínská pobřežní stráž musela zakročit proti plavidlu, které narušilo území Pekingu. "Bylo to v souladu se zákonem a situaci zvládla profesionálně," doplnil.

Obavy z kroků Číny ale mají i další asijské země. "Velvyslanectví Korejské republiky na Filipínách je znepokojeno nedávnými nebezpečnými manévry a použitím vodních děl proti filipínským plavidlům v okolí útesu Scarborough," vzkázala podle webu Korea Times například korejská ambasáda. "Znovu zdůrazňujeme, že je důležité udržovat mír, stabilitu, bezpečnost a námořní řád založený na pravidlech v Jihočínském moři, které je pro všechny země, které ho využívají, kritickou námořní komunikační trasou," dodala.

Asistent německého europoslance měl předávat informace Číně (4/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.