Žena po kávě z automatu oslepla. Nestalo se to poprvé

Velmi nepříjemný zážitek má za sebou letuška, která si koupila kávu v automatu na letišti v Palmě de Mallorca. Poté, co ji vypila, nakrátko oslepla a s anafylaktickým šokem skončila na jednotce intenzivní péče. Tam jí záchranáři odvezli už v bezvědomí a v péči lékařů strávila 36 hodin. Zakoupená káva byla totiž kontaminovaná hmyzem.

"Když jsem tu kávu otevřela, tak jsem viděla tykadélka a křidélka. Po chvíli jsem řekla mému kamarádovi, že nevidím," svěřila se otřesená žena deníku Ultima Hora. Krátce nato utrpěla anafylaktický šok, tedy akutní a potenciálně život ohrožující alergickou reakci. "Vzpomínám si, jak jsem kávu pila a asi po deseti minutách mi začalo být špatně," svěřila se v rozhovoru. "Když jsem dorazila do nemocnice, tak řekli mému příteli: 'Buďte rád, že žije,'" dodala.

Nejedná se však o první podobný případ

Jak připomíná deník Mirror, loni v listopadu se podobný případ řešil ve Velké Británii. Fleur Wiltshirová si v kavárně She Sells Café v městečku Mevagissey objednala veganský čaj, personál do něj ale přidal kravské mléko. Wiltshirová, která u sebe měla své sedmiměsíční dítě, zanedlouho poté upadla do anafylaktického šoku. Přivolaní záchranáři ji následně transportovali do nemocnice. 

[chooze:article;value:553325]

Další případ se odehrál v Británii o rok dříve, píše web BBC.  Maminka tehdy v jedné z tamních kaváren řetězce Starbucks objednala své dvouleté dceři sójové babyccino. Holčička, která má od narození alergii na kravskou bílkovinu, si však po chvilce začala stěžovat na to, že ji bolí rty. Utrpěla velmi silnou alergickou reakci a musela být převezena do nemocnice.

V roce 2020 pak podle portálu BBC třiadvacetiletý James Atkinson zemřel poté, co snědl kousek pizzy. Patologie zjistila, že mladý muž zemřel kvůli anafylaxi (závažnou, život ohrožující, systémovou reakci) v důsledku požití arašídů.

V roce 2005 se tehdy sedmiletá Australanka nakazila salmonelózou poté, co snědla kuřecí twister wrap v KFC. Dívka den nato začala zvracet. Lékaři zjistili, že onemocněla salmonelovou encefalopatií a septikemií, což jí poškodilo mozek a játra, píše Australský institut pro bezpečné jídlo. Dívka je od té doby upoutána na invalidní vozík.

Více než třetinu Čechů trápí alergie. Přibývá i těch na různé potraviny (05/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.