Předpověď: Letní teploty i májové deštíky. Meteoroložka řekla, jaký bude květen

Počasí si s námi pořádně pohrává. Rána bývají ještě celkem chladná, přes den to ale na začátku jara vypadalo, že v Česku nastalo opravdové léto. Později se výrazně ochladilo. A v nejbližších dnech se opět bude mírně oteplovat. Pankrác, Servác a Bonifác – tři ledoví muži, kteří podle pranostiky přinášejí poslední jarní mrazíky, letos tedy zřejmě své pověsti nedostojí," řekla TN.cz meteoroložka Dagmar Honsová.

"Poslední čtyři roky bylo přitom květnové počasí v Česku teplotně podprůměrné v porovnání s dlouhodobým normálem a na srážky naopak bohaté. Dlouhodobý teplotní normál v ČR pro toto období je 13 °C, průměrný úhrn srážek je 69 mm (z let 1981-2010). Dlouhodobý teplotní normál pro květen u nás je 13,1 °C a průměrný úhrn srážek 70 mm, což bylo v letech 1991 až 2020." upřesnila.

Na rozdíl od předchozích tří let nezvládneme letos ani prvomájový polibek pod rozkvetlou třešní především v nížinách ve středních polohách. "Letošní nástup jara začal s pětitýdenním předstihem a jeho průběh byl opravdu aprílový, třešně v nížinách a středních polohách rozkvetly s výrazným předstihem," uvádí Český hydrometeorologických ústav (ČHMÚ) na svých stránkách.

[chooze:article;value:552635]

Počasí v první dekádě od 1. do 10. 5.

Počasí na první májové dny příliš veselé není, ochladí se a bude deštivo. "Po ochlazení bude ale rtuť teploměru šplhat nahoru a dosáhne příjemných 15 °C až 20 °C a místy se může dostat i výš na 22 °C, ráno naměříme 14 až 9 °C," upřesnila meteoroložka Dagmar Honsová. Podle jejích slov bude polojasno až oblačno, místy se objeví déšť nebo přeháňky a bouřky.

Počasí ve druhé dekádě od 11. 5. do 21. 5.

V první polovině období má být oblačno až polojasno, občas déšť nebo přeháňky, ojediněle bouřky. Postupně částečné ubývání oblačnosti i srážek. Ranní teploty 11 až 5 °C, postupně 14 až 10 °C. Denní teploty 16 až 23 °C, na konci období až 25 °C.

počasí ve třetí dekádě od 22. 5. do 31. 5. 

Poslední květnové dny budou převážně polojasné, neobejdeme se bez deštníků – typický májový deštík přejde do četnějších srážek nebo bouřek. Ranní teploty se budou pohybovat mezi 13 až 7 °C, denní teploty od 18 až 27 °C.

Sady zasáhly mrazy. Podívejte se na rozhovor s ovocnářem (4/2024):

 

 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.