Požáry řádí po celém Česku. Na Pelhřimovsku hořel les, na Táborsku pila

[chooze:gallery;value:35742]

Hasiči napříč Českem bojují v úterý s požáry porostu. Jejich šíření přispívá jak silný vítr, tak relativní sucho. Obavy pak vzbuzuje především samotná filipojakubská noc známá takzvaným pálením čarodějnic.

Obří požár na Pelhřimovsku

Třetí stupeň poplachu vyhlásili hasiči odpoledne na Vysočině. Důvodem byl požár lesa u Horní Cerekve na Pelhřimovsku. "Plameny zachvátily plochu přibližně 300 x 400 metrů," uvedla mluvčí hasičů Petra Musilová pro TN.cz.

Na místě bylo podle mluvčí 13 jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů a aktivována byla i letecká hasicí služba. "Na likvidaci požáru jsme nasadili 20 vodních proudů, hasíme i za pomoci shozů vody z vrtulníku," uvedli krátce po 15. hodině hasiči na síti X

[chooze:article;value:553327]

Situaci na místě výrazně komplikoval silný vítr. Hasiči tak dlouho netušili, jak dlouho budou požár dostávat pod kontrolu. "Požár se zasahujícím jednotkám podařilo úplně zlikvidovat po šesté hodině v podvečer," oznámili ale k večeru. 

Požár pily i lesa na jihu Čech

K požáru pily vyjížděli jihočeští hasiči do Ratibořic na Táborsku po druhé hodině odpoledne. Vyslali tam hned sedm cisteren, automobilový žebřík a dva dopravní automobily. I když se u jedné z budov propadla střecha, nikdo se naštěstí nezranil. Po 16. hodině se hasičům podařilo oheň dostat pod kontrolu. Dohašování jim ale podle vyjádření na facebooku komplikuje vítr. 

"V průběhu odpoledne a podvečera a večera jsme řešili, nebo stále řešíme, také požáry lesů a lesní hrabanky u obcí Čížkrajice, Přísečná, Bohunice a Dobrohošť. Všechny lesní požáry jsou zatím bez vzniklé škody," doplnili.

Hořelo i na Hradecku

Další požár vypukl také v Hradci Králové. Hasiči tam krátce po 16. hodině oznámili, že likvidují požár travního porostu. "Hoří na ploše asi 30x20 m na louce nedaleko přístřešku lidí bez domova. Požár máme pod kontrolou," uvedli hasiči na síti X. Na místě je profesionální jednotka z centrální stanice Hradec Králové.

​Jen o chvíli později královéhradečtí hasiči informovali o dalším požáru. "Do Barchova vyjelo pět jednotek hasičů k požáru kůlny a přístavku. Na likvidaci požáru byly nasazeny 4 vodní proudy. Podařilo se nám zabránit šíření požáru na rodinný dům a je vyhlášena lokalizace. Nemáme hlášené žádné zranění," informovali hasiči.

[chooze:article;value:551134]

S ohněm hasiči bojovali také na Liberecku

Klid nemají ani hasiči v Libereckém kraji. "Jen během dneška jsme od ranních hodin do 15. hodiny zasahovali celkem u sedmi požárů," uvedli v úterý odpoledne na facebooku. Bojovat přitom museli nejen s plameny, ale často také se složitým terénem. 

"Kolem půl druhé odpoledne vyjely na Jablonecku jednotky z 2. stupně požárního poplachu do Příchovic k požáru lesního porostu. Po příjezdu na místo události hasiči nasadili postupně 3 proudy C a jeden vysokotlaký proud, pomocí kterých požár velmi rychle lokalizovali. Úplnou likvidaci ohlásil velitel zásahu ve 14:29," popsali hasiči jeden ze zásahů. 

"Profesionální hasiče ze stanice Raspenava po 14. hodině zaměstnal drobný požár na skalní vyhlídce na vrcholu Paličníku v Jizerských horách. Zasahující hasič zajištěný proti pádu v lezeckém postroji na místě provedl hašení pomocí ruční džberové stříkačky. Požár byl velmi rychle zlikvidován, událost se obešla beze škody," popsali další. Vyzvali zároveň občany, aby byli při manipulaci s ohněm opatrní. 

Meteorologové před požáry varovali

​Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) kvůli suchu vydal již o víkendu výstrahu před vznikem požárů. Na některých místech v Česku proto platí zákaz jakéhokoliv rozdělávání ohně. "V důsledku sucha hrozí nebezpečí vzniku požáru a následných škod, případně i ohrožení životů. Je nutné nerozdělávat oheň v přírodě a zejména v lesích, nevypalovat trávu, neodhazovat cigaretové nedopalky na zem, nepoužívat přenosné vařiče a jiné zdroje otevřeného ohně," varovali meteorologové.

V pondělí výstrahu ještě zpřísnili a rozšířili platnost rizika šíření požáru. Podrobnosti najdete v tomto článku na TN.cz

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.