Pojišťovny už se zubaři nemusí uzavřít smlouvy. Vše by zaplatili pacienti

Celý systém zubní péče se v Česku musí změnit. Upozorňuje prezident ČSK Roman Šmucler a netají se tím, že by mohlo dojít i na radikální kroky. "Už v květnu to budeme řešit s našimi okresními organizacemi. Část péče už roky dotujeme ze svého, teď už nám ale dochází trpělivost," říká pro TN.cz Šmucler.

Nové smlouvy se zubaři dočkat nemusejí

Podle něj na případné vypovězení smluv s pojišťovnami mohou doplatit hlavně pacienti, kteří budou celou péči hradit ze svého. Dlouhodobě ale pracuje bez smluv s pojišťovnami asi deset procent všech stomatologů.

[chooze:article;value:551329]

​​"Nesmluvní zubaři se koncentrují především do velkých měst, kde je více pacientů ochotných platit ošetření v hotovosti," připomíná prezident Svazu zdravotních pojišťoven ČR Ladislav Friedrich. Ten se však domnívá, že si každý zubař vypovězení smlouvy velmi rozmyslí, protože by žádný nový kontrakt už ani přijít nemusel.

Šmucler upozorňuje, že s ním navzdory vážnosti celé situace ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) vůbec nejedná. "Ministerstvo navíc směřuje všechny peníze jen do nemocnic, pan Válek tam teď posílá dotace v hodnotě 54 miliard korun, o 16 tisíc korun si zvyšuje plat. A to všechno jde na úkor toho, že lidem nezaplatí zubní plombu. A řada pacientů si na ni teď bude muset vzít půjčku, i když by ty peníze měly jít ze zdravotního pojištění," kritizuje šéf ČSK.

[chooze:article;value:545972]

​Ministerstvo ale radikálně popírá, že by situaci stomatologů neřešilo. "Této problematice se věnujeme intenzivně, ale je třeba říct, že se primárně jedná o vztah mezi poskytovatelem péče a pojišťovnou. Zajištění dostupnosti zdravotní péče je ze zákona v kompetenci zdravotních pojišťoven," připomíná pro TN.cz mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob.

Jeho úřad považuje situaci za kritickou hlavně v českých regionech mimo velká města. "Zřídili jsme proto pracovní skupinu pro dostupnost stomatologické péče. Zdravotní pojišťovny také mají povinnost lékaře pacientům zajistit. Na zlepšení dostupnosti stomatologické péče se rovněž zaměřuje novela zákona o veřejném zdravotním pojištění, která je nyní v meziresortním připomínkovém řízení," vysvětluje Jakob.

Novely změní zubní péči

Není to přitom jediná zákonná úprava týkající se stomatologické péče, která je nyní "na stole". Poslanecká sněmovna v půlce dubna schválila ve zrychleném režimu takzvanou senátní novelu. Tu ještě musí posvětit horní komora českého Parlamentu a podepsat prezident.

Díky ní by mohli v Česku poskytovat lékařskou péči i zahraniční zubaři ze zemí mimo EU, ale pod dohledem jiného stomatologa, který v Česku už praxi provozuje.

[chooze:article;value:462671]

​​To může pomoci velkým firmám. Jednotliví dentisté provozující samostatné praxe i část odborné práce se však k takovému řešení tváří nelibě, i když měl záměr původně pomoci ke snadnější dosažitelnosti odborné péče. Mluví se totiž o kritickém nedostatku zubařů.

"Návrh, který otevře ČR zubařům ze zemí mimo EU, je nespravedlivý vůči českým studentům, protože oni mají velmi náročné studium. Splňují a často i překračují všechny evropské požadavky. Společnost a stát má kontrolovat kvalitu poskytované péče, zatímco to, co připravili páni senátoři, poškodí studenty. Jediné, co se změní, bude, že podnikatelé ve stomatologii dostanou dočasně novou pracovní sílu," upozorňuje René Foltán, proděkan pro stomatologii z 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

 Zubaři plánují vypovědět smlouvy s pojišťovnami. Chceme rakouský model, říká Šmucler (28/4/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.