Novým ministrem bude Pavel Tuleja, potvrdil premiér Fiala

Minulý týden nečekaně skončila ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09), která se rozhodla podat demisi. Hlavním důvodem jejího odchodu měla být nezvládnutá komunikace směrem k veřejnosti. 

Nahradí ji emeritní rektor Pavel Tuleja z Ostravy, což jako první potvrdil premiér Petr Fiala (ODS), který je dle svých slov s výběrem spokojen. Podle premiéra jsou před novým ministrem důležité úkoly, například příprava zákona o podpoře výzkumu a pokračování v trendu efektivního transferu znalostí. "V nejbližší době se s ním setkám a předpokládám, že uvedení do funkce proběhne v pondělí," uvedl Fiala.

Podle Pekarové Adamové má Tuleja akademické i ekonomické zkušenosti. "Jeho hlavním úkolem je přiblížit vědu veřejnosti. Má v tom podporu našeho vedení," uvedla předsedkyně TOP 09. Potvrdila, že do úřadu by měl nastoupit v pondělí. "S panem prezidentem jsme již domluveni na 6. květnu," dodala. 

"Pro mě osobně je to velká výzva," uvedl Tuleja, který zároveň pochválil svou předchůdkyni za odvedenou práci. Tuleja je nyní prorektorem pro strategii a komunikaci Slezské univerzity v Opavě, kterou před tím osm let vedl.

[chooze:article;value:552412]

​TOP 09 má ve vládě celkem dva ministry, a to Vlastimila Válka v čele resortu zdravotnictví, a dosud právě Langšádlovou. Ta zůstane nadále poslankyní a bude také pracovat ve Stálé komisi pro hybridní hrozby. Ve vládě Petra Fialy proběhlo celkem už osm změn. Skončil také například i ministr zemědělství Zdeněk Nekula či ministr školství Petr Gazdík.

Tiskovou konferenci můžete živě sledovat od 13:15 na TN Live. Do té doby se podívejte, jak TOP 09 vysvětlila konec své ministryně: 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.