Meteorologové zpřísnili výstrahu. Silný vítr ohrozí Česko mnohem víc

Český hydrometeorologický ústav aktualizoval výstrahu. Ta rozšiřuje platnost rizika šíření požáru a území, kde udeří silný vítr. Ten by se měl prohnat zejména severovýchodní polovinou Středočeského kraje a širší oblastí kolem Českomoravské vrchoviny. Konkrétně je v platnosti hned pro několik oblastí, a to až do 18. hodiny.

Výstraha před silným větrem je tedy platná pro následující kraje: Středočeský (Čáslav, Kutná Hora, Vlašim), Jihočeský (Dačice), Pardubický (Hlinsko, Chrudim) a Kraj Vysočina (Havlíčkův Brod, Humpolec, Chotěboř, Jihlava, Moravské Budějovice, Nové Město na Moravě, Pacov, Pelhřimov, Světlá nad Sázavou, Telč, Žďár nad Sázavou). Od úterý až do středečního večera ale platí i pro Frýdlant v Libereckém kraji.

[chooze:article;value:552278]

Od středeční 9. hodiny ranní se pak rozšíří i Prahu a kraje Středočeský (Benešov, Brandýs nad Labem-Stará Boleslav, Čáslav, Černošice, Český Brod, Kolín, Kralupy nad Vltavou, Kutná Hora, Lysá nad Labem, Mělník, Mladá Boleslav, Mnichovo Hradiště, Neratovice, Nymburk, Poděbrady, Říčany, Vlašim, Votice), Jihočeský (Dačice, Jindřichův Hradec, Soběslav, Tábor, Třeboň), Pardubický (Hlinsko, Chrudim, Litomyšl, Polička, Svitavy, Vysoké Mýto), Jihomoravský (Boskovice, Znojmo) a celá Vysočina.

"V úterý 30. 4. a ve středu 1. 5. během denních hodin očekáváme zejména v oblasti Českomoravské vrchoviny a ve středu i v severovýchodní polovině Středočeského kraje nárazy jihovýchodního větru 15 až 20 m/s (až 70 km/h). Na Frýdlantsku bude foukat silnější vítr po celé období," vysvětluje ČHMÚ.

Meteorologové upozorňují, že by silný vítr mohl poškozovat stromy a lesní porosty. Zavinit může i menší škody na budovách. Lidé tak jsou vyzváni k opatrnosti, protože uvolněné předměty a zlomené větve by je mohli poranit. Zároveň hrozí, že způsobí komplikace v dopravě. "Doporučuje se zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty, zabezpečit skleníky," radí ČHMÚ.

[chooze:article;value:553204]

Kvůli povětrnostním podmínkám a vysokým teplotám museli meteorologové prodloužit také platnost výstrahy, která upozorňuje na snadný vznik požáru. "Vzhledem k vysokým teplotám a silnějšímu větru bude riziko vzniku požárů přetrvávat až do pátku 3. 5. na většině území ČR s výjimkou Zlínského, Olomouckého a Moravskoslezského kraje a krajního jihozápadu Čech," vysvětlují meteorologové.

"V důsledku sucha hrozí nebezpečí vzniku požárů a následných škod, případně i ohrožení životů," upozorňují meteorologové. Doporučují proto nerozdělávat oheň v přírodě, nevypalovat trávu, neodhazovat cigaretové nedopalky, nepoužívat přenosné vařiče a jiné zdroje otevřeného ohně. 

Silný vítr bičoval Česko i na začátku dubna. Náhlé ochlazení zarazilo meteorology:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.