Částí USA se prohnaly desítky tornád. Zemřelo pět lidí včetně kojence

Arkansas, Louisiana, Oklahoma, Missouri, Texas, Nebraska tyto americké státy nyní sčítají škody po silných bouřkách. Řadou z nich se také prohnalo několik desítek tornád.

Meteorologové ve státech zaznamenaly zhruba 35 vzdušných vírů. Ty po sobě v některých místech zanechaly značnou zkázu. Město Sulphur je téměř srovnané se zemí.

Guvernér Oklahomy médiím řekl, že takovou katastrofu ještě neviděl. "Červený kříž už zřídil noclehárnu, včera tam bylo ubytováno 25 rodin. Oklahoma se bude snažit postarat o co nejvíce lidí. Přišli o všechno, " sdělil guvernér Oklahomy Kevin Stitt.

[chooze:article;value:552103]

​Desetitisíce lidí jsou tak stále bez elektrického proudu. "Máme spoustu pečovatelských domů a nemocnic, které jsou poškozené. Sanžíme se jim zajistit řádné napájení z generátorů, aby mohly fungovat," doplnila Annie Mack Vestová z ministerstva pro řízení mimořádných událostí a vnitřní bezpečnost státu Oklahoma.

Meteorologické stanice ale nadále místní obyvatele varují před extrémním počasím, které je má minimálně ještě v pondělí celý den ohrožovat. V řadě okresů tak stále platí nouzový stav. A Bílý dům zasaženým státům nabídl plnou podporu federální vlády.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.