Internetem se šíří teorie o houbičkách na nádobí. Výrobci ji objasnili

Houbičky na nádobí jsou rozdělené podle barev proto, aby se odlišila jejich tvrdost. Tuto domněnku slyšel za svůj život už snad každý. V poslední době se navíc na sociálních sítích začala objevovat videa, která mají toto tvrzení potvrzovat.

Je to ale skutečně pravda? Redakce TN.cz oslovila firmy, které houbičky nabízí ve svém sortimentu. Ty ale přišly s překvapivým tvrzením – barva houbičky o její tvrdosti nerozhoduje, alespoň ne v každém případě. Trochu pravdy na tom totiž přece jen je.

Třeba u produktů společnosti Vileda nehraje barva houbičky roli. "Například u barevných houbiček Vileda Rainbow 9+1 jsou sice rozdílné barvy, ale použití je všude stejné. Nicméně nabízíme různé houbičky různých tvarů a tvrdostí, ale nikdy nejsou rozděleny barvami," prozradila marketingová specialistka společnosti Vileda Katalin Kiszová.

[chooze:article;value:552665]

Podobně je na tom i společnost Spontex. "Pokud se bavíme o barvě PU (tzn. barva pěny), nemá žádný vliv na tvrdost či jiné vlastnosti houbičky. Jedná se pouze o designový prvek, myšleno barva," uvedla marketingová manažerka Jarmila Jeřábková. 

Jinak je tomu ale v případě drsnější, tedy užší části houbičky. "Na vlastnosti houbičky má vliv barva abrazivní části – většinou u houbiček černá nebo tmavě zelené. Ano, zde platí pravidlo – čím tmavší, tím abrazivnější je tato část houbičky," vysvětlila Jeřábková.

Jak se tedy ukazuje, každá firma má pro rozdělení tvrdosti houbiček trochu jiná pravidla. Pokud si chcete být jisti, že zvolíte tu správnou, raději si dopředu u prodejce zjistěte, zda je barva houbičky určujícím znakem její tvrdosti, nebo má jen zútulnit a barevně doladit vaši kuchyň. 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.