Středomoří zaplavují prudce jedovaté ryby. Experti mají překvapivý návrh

[chooze:gallery;value:35701]

Středozemní moře se potýká s novou hrozbou z tropů. Už několik let do jeho vod pronikají perutýni. Barevné ryby s charakteristickými širokými ploutvemi se v moři šíří bez problémů, protože nemají přirozeného predátora. Podle portálu Oceanographic Magazine už v moři nejsou hosty, ale pevně zakořeněným obyvatelem.

Do Středozemního moře perutýni pronikli z Indického oceánu skrze Rudé moře a Suezský průplav. Jeho přítomnost pozorují mořští biologové posledních deset let. S tím, jak se mění klima a moře se ohřívají, se Středozemní moře, které pro tyto ryby bylo původně příliš studené, stalo ideálním prostředím pro rozmnožování perutýnů.

[chooze:article;value:550412]

Nejvíce se zatím rozšířili ve východní části Středozemního moře, postupně se však objevují i v západní. Živí se především rybami, které před nimi ani neprchají, protože na ně nejsou zvyklé a nepovažují je ještě za hrozbu. "Je působivé vidět, jak takto barevný a extrémně viditelný predátor dokáže zaskočit svou kořist, aniž by byl zpozorován," řekl podle portálu Krone mořský biolog Alexander Kotrschal, který se perutýnům věnuje.

Nebezpečí však perutýni nepředstavují jen pro ekosystémy. Tyto ryby jsou totiž silně jedovaté, a to i pro lidi. Hrozbu představují zejména velké ploutve, které mají na svých okrajích bodce. Otrava jedem perutýna může skončit i smrtí.

Nepříjemnost má ale i jednu světlou stránku. Po patřičném očištění od všech jedových žláz jsou totiž perutýni jedlí. Podle amerického Národního úřadu pro oceán a ovzduší (NOAA) jsou tyto ryby dokonce velice chutné a čím dál častěji se objevují na rybích trzích.

Na pláži uvázlo přes sto velryb. Lidé spojili síly a desítky z nich zachránili:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.