Solárních panelů na střechách v Česku přibývá. Lidé se na nich snaží ušetřit

Ceny elektřiny a plynu, nejistota na trhu a dostupnost solárních panelů a další techniky. To byly faktory, které znamenaly raketový růst alternativních zdrojů energie. Koncem roku 2021 bylo u nás připojeno celkem 50 tisíc fotovoltaických elektráren, o dva roky později to už bylo víc než třikrát tolik, tedy přes 167 tisíc.

V drtivé většině se jedná o soláry na rodinných domech a důvod je jasný. Ročně lze ušetřit nemalé částky a návratnost investice je pro mnoho lidí stále lákavá, navíc lze využít i státní dotace. "Fotovoltaická elektrárna může ušetřit jednotky, maximálně desítky tisíc korun v rámci rodinného domu. Návratnost fotovoltaické elektrárny se pohybuje okolo sedmi let," řekl ekonom Štěpán Křeček.

"V případě domácností mohou čerpat z programu Nová zelená úsporám. V případě podnikatelů mohou čerpat dotace na instalace na fotovoltaiku na střechách z Národního plánu obnovy," vysvětlil vrchní ředitel Sekce energetiky a jaderných zdrojů ministerstva průmyslu a obchodu René Neděla.

[chooze:article;value:540342]

Běžně pořizované fotovoltaické elektrárny stojí mezi 250 až 600 tisíci korunami. Výše dotace pak může dosáhnout i 200 tisíc korun. "Do měsíce byste měli mít firmu připravenou k montáži, může se to protáhnout z toho důvodu, že se čeká na povolení distributora. Reálně to může být šest až sedm týdnů, uvedení do provozu potom do dalšího měsíce, takže celá sranda tři měsíce maximálně," uvedl předseda Cechu akumulace a fotovoltaiky Aleš Hradecký.

Před pořizováním solárů je nutné si zjistit, zda je vůbec lze do sítě připojit. Ne všude je totiž infrastruktura k tomu uzpůsobená. Takových oblastí je ale minimum a většinou stačí drobná úprava sítě ze strany distributora. "Nemáme žádné problémy, co se týče připojování fotovoltaických elektráren do distribuční sítě na střechách domů. V loňském roce jsme připojili více než 55 tisíc panelů a pouze jedno procent bylo zamítnuto," sdělil mluvčí Skupiny ČEZ Ladislav Kříž.

Fotovoltaické elektrárny přinášejí do distribuční sítě elektřinu nárazově, i proto ČEZ v loňském roce investoval do infrastruktury 6,5 miliardy korun, a tento rok to bude dokonce osm miliard.

[chooze:article;value:531480]

V Česku v poslední době výrazně roste také počet elektroaut, což klade vyšší nároky na energetickou infrastrukturu. V Česku je registrováno zhruba 22 tisíc elektroaut a stále jich přibývá. Třeba loni jich na české silnice vyjelo přes 6,5 tisíce, což bylo o 70 procent více než v roce 2022.

"Kdybychom chtěli všechny osobní automobily přestavět naráz na elektro, tak budeme potřebovat v průměru výkon zhruba dvou bloků v Temelíně," odhadl Jan Macek z Centra vozidel udržitelné mobility Fakulty strojní ČVUT.

To by ve výsledku mohlo zdražit elektřinu o zhruba deset korun na megawatthodinu, pro průměrnou domácnost by to znamenalo asi 30 korun ročně navíc.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.