Ráj cyklistů s lahodným ovocem. Ostrov ve Středomoří nabízí víc než krásné pláže

Mallorca leží zhruba 200 kilometrů od španělských měst Barcelona a Valencie a ne nadarmo se jí říká ostrov tisíce tváří. Každý den tu můžete měnit dlouhé písčité pláže Středozemního moře za divoké skalnaté zátoky.

"Je tady nádherná příroda, gastronomie i kulturní možnosti velkoměsta. Mallorca může nabídnout úplně všechno na malém prostoru," řekl honorární konzul na Mallorce Dalibor Čiak. A právě místní dobroty jsou jedním z velkých lákadel.

[chooze:article;value:550612]

Vysocí lidé tu budou mít výhodu, protože si přímo z ulice mohou utrnout citrusy ze stromu. Nejlepší pomeranče na Mallorce pocházejí ze Solleru. Mallorčané kvůli jejich nezaměnitelné chuti nechali v roce 1907 dokonce vybudovat železniční trať, aby se k nim přes pohoří Tramuntana snáz dostali.

A táhnout k ochutnání budou i tradiční španělské delikatesy nebo tamější zmrzlina. "V naší zmrzlině lidé ochutnají lokální přírodní produkty," popsala Mallorčanka, která ji vyrábí. Připravuje ji z každý den čerstvě natrhaných citrusů nebo mandlí.

[chooze:article;value:551624]

​Na severozápadě ostrova si zase na své přijdou příznivci cyklistiky. Říká se, že kopec ze zátoky Sa Calobra by si měl minimálně jednou za život vystoupat každý nadšenec do silničních kol. Na silnicích, v restauracích, ve městech, zkrátka všude tak budete potkávat stovky cyklistů v barevných trikotech.

"Tady je cyklista svatý. A hlavně jsou tady skvělí řidiči, ohleduplní, čekají, aby mohli předjet balík," řekl majitel půjčovny silničních kol Václav Uher. "Mallorca je hezká v tom, že je tady hodně rovin a pak nahoře na severu jsou hory a tam se dá vyjet do 900 metrů nad mořem na kole," dodal.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.