Biden přijal Trumpovu výzvu. Oba se střetnou v televizních debatách

"Faktem je, že všechno, co říká, jsou jednoduše lži. Nejsem tu od toho, abych jeho lži vyvracel. Všichni vědí, že je lhář," míní Biden. "Ale ty jsi souhlasil, Joe, ty jsi lhář. Školu jsi dokončil jako nejhorší ze třídy, ne jako nejlepší," prohlásil Trump.

Bývá to nejsledovanější okamžik americké prezidentské kampaně. Moment, kdy se demokratický a republikánský soupeř před volbami utkají tváří v tvář. Nikdo si nebyl jistý, jestli se letos debaty uskuteční. Teď jsou o krok blíž.

"Jsem připravený, někde, nevím kdy, ale rád s ním půjdu do debaty," ujistil Biden. Ten svůj záměr prozradil moderátoru Howardu Sternovi během rozhovoru v rádiu. Jeho soupeř Donald Trump má z této informace dozajista radost. Bidena do debat láká už několik měsíců.

[chooze:article;value:545548]

​"Jsme připravení. On se očividně neukazuje. Nic jsme od něj neslyšeli. Říká, že by rád debatoval, ale nepůjde do debaty. Nemyslím si, že bude chtít debatovat. Možná ano. Možná do toho půjde. Ani si nejsem jistý, jestli má na výběr," řekl Trump.

Uskutečnit by se mohly minimálně tři debaty – první v San Marcos v Texasu už 16. září. To se ale Donaldu Trumpovi nelíbí. Jeho tým tvrdí, že jsou předvolební debaty neférové, a to kvůli předčasnému hlasování. Podle Trumpova týmu bude mít v čase první debaty odvoleno už více než milion Američanů, a kdyby bylo po jeho, prý by s Bidenem klidně hovořil dřív a častěji.

Debaty se na podzim ale konají tradičně ve chvíli, kdy už jsou oba dva kandidáti oficiálně potvrzení na nominačních sjezdech svých stran, ty jsou v červenci a v srpnu. Pokud se oba rozhodnou do diskuze jít, bude to debata vůbec nejstarších kandidátů v historii USA – Trumpovi bude 78 a Bidenovi 81 let.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.