Penze porostou o pár stovek. Na pokrytí inflace to důchodcům stačí, říká ekonom

Průměrný český důchod by se měl v nadcházejícím roce zvednout o 433 korun. Aktuálně je průměrný důchod 20 624 korun, v příštím roce by tak mohl dosáhnout 21 057 korun.

Navýšení představuje asi dvouprocentní růst. Podle ekonoma Hradila to ale na pokrytí inflace stačí. "Konstrukce toho výpočtu je taková, že to bude přesně stačit na vykompenzování inflace. A nejenom to, ona se dokonce zohledňuje i jiná inflace než ta, která se týká průměrného Čecha. Důchodci nakupují trošku jiné zboží než průměrný Čech a pro tento účel se právě používá statistiky jinak vypočtená inflace," objasnil Hradil.

[chooze:article;value:552699]

Co se výše v celoevropském srovnání týče, podle Hradila je Česko zhruba v průměru. "Ono se to srovnává poměrně těžko, protože to, co máte, jsou například údaje o tom, kolik jednotlivé státy na důchodce utrácejí. Například jižanské státy, taková Itálie, sice vydávají na důchody více, ale ta jejich populace je starší. Takže je to logicky z toho titulu, že těch důchodců májí víc a máte starší populaci, tak budete vydávat více na důchody," vysvětlil.

Historicky na tom nejsou čeští důchodci podle Hradila vůbec špatně. "Náhradový poměr je v tuhle chvíli někde okolo 48 %, průměrný důchod tedy dosahuje asi 48 % průměrné mzdy, což je na české poměry historicky neobvykle vysoko. Byli jsme v uplynulých desetiletích zvyklí na hodnoty někde mezi 40 až 45 %. To znamená, teď si důchodců vážíme více, než bylo u nás historicky obvyklé," srovnal Hradil.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.