Nepřekračujte červenou linii, varuje Čína. Vztahy s USA visí na vlásku

Americký ministr zahraničí Antony Blinken na oficiální návštěvě Číny více než pět hodin diskutoval se svým tamním protějškem Wangem I. Ten hned v úvodu varoval před rostoucími negativními faktory ve vzájemné čínsko-americké spolupráci. "Negativní faktory ve vztahu stále narůstají," citovala ho agentura TASS s odvoláním na China Central Television. Spojené státy obvinil z toho, že "legitimní práva Číny na rozvoj jsou bezdůvodně potlačována a hlavní zájmy Číny jsou neustále zpochybňovány".

Peking si například stěžoval na to, že mu USA brání v dosažení pokroku v oblasti umělé inteligence, protože Bidenova administrativa zpřísnila kontroly exportu pokročilých počítačových čipů. Čína USA varovala, aby ve svých manévrech "nepřekročila červenou linii". Napětí mezi zeměmi podle deníku The Guardian v poslední době eskalovalo ale hlavně kvůli tomu, že USA hrozí sankcemi proti čínským společnostem za dodávky zbraní pro ruský obranný průmysl.

[chooze:article;value:550805]

V pátek se Blinken setkal i s prezidentem Si Ťin-pchingem. "To, zda tyto dvě země dokážou najít správný způsob, jak spolu vycházet, má vliv na budoucnost a osud lidstva," uvedl čínský prezident. "Doufáme, že Spojené státy mohou také zaujmout pozitivní postoj k rozvoji Číny. Až bude tento zásadní problém vyřešen, mohou se vztahy skutečně stabilizovat, zlepšit a posunout vpřed," dodal.

Země se nicméně shodly, že musí být spíše partnery než soupeři. Blinken vyjádřil naději, že Spojené státy a Čína budou schopny dosáhnout pokroku a vzájemné dohody.

Blinken přiletěl do Číny na oficiální návštěvu i vloni v červu:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.