Haiti nakročilo k obnovení funkční vlády. Nová přechodná vládnoucí rada složila přísahu

Nový devítičlenný vládní orgán dostal za úkol obnovit pořádek, přičemž nepopulární a nevolený premiér této karibské země Ariel Henry podal oficiální demisi, informuje agentura AFP. "Dnešní ranní ceremoniál vám předává otěže osudu národa a lidu," řekl osmi mužům a jedné ženě, kteří tvoří nový vládní orgán ministr hospodářství a nyní úřadující premiér této přechodné fázi Michel Patrick Boisvert.

V centru Port-au-Prince a na předměstí v Delmas se v průběhu ceremoniálu ozývala střelba z automatických zbraní, což bylo znamením toho, kolik práce na nové orgány čeká. Snímky sdílené na sociálních sítích ukazují členy rady, jak jsou s fanfárami vítání v prezidentském paláci, kde skládají přísahu. Později složili přísahu v kanceláři předsedy vlády.

[chooze:article;value:544569]

Dosavadní premiér Ariel Henry, který v březnu slíbil, že po ustavení rady odstoupí, poděkoval haitskému lidu "za příležitost sloužit naší zemi čestně, moudře a poctivě". "Haiti se znovu narodí," napsal ve svém rezignačním dopise.

Jedním z prvních úkolů rady bude jmenování nového plnohodnotného premiéra. Haiti nemá funkční parlament a od atentátu na Jovenela Moiseho v roce 2021 nemá prezidenta. Volby se naposledy konaly v roce 2016. Nový přechodný orgán má vést zemi až do nových voleb, přičemž zvolená vláda by měla nastoupit do 6. února 2026.

https://twitter.com/AFP/status/1783647180919550072

Haiti, země s 11,6 milionu obyvatel, trpí již desítky let chudobou, politickou nestabilitou a přírodními katastrofami. Koncem února se situace ještě zhoršila, a to když silné a dobře vyzbrojené gangy, které ovládají většinu hlavního města, nastolily vládu teroru s cílem svrhnout premiéra Henryho.

Útoky na policejní stanice, věznice, vládní budovy a letiště vyvolaly takový sociální rozvrat, že šéf UNICEF přirovnal život na Haiti ke scéně z postapokalyptického filmu "Šílený Max". Dnes gangy ovládají asi 80 % hlavního města a často se dopouštějí náhodného násilí, včetně vražd, znásilňování, rabování a únosů.

"To je úkol, ke kterému jste povoláni, dámy a pánové, členové prezidentské rady," řekl Boisvert během přísahy a dodal, že jejich úkolem bude "dovést zemi k míru, k hospodářské a sociální obnově, k posvátné jednotě, k účasti všech, abychom řešili výzvu rozvoje a blahobytu země".

Není známo, jak na novou radu složenou z osobností napříč haitským politickým spektrem zareagují gangy, které vyjádřily hněv nad svým vyloučením z přechodných jednání. Patří k nim i obávaný a mocný vůdce gangu Jimmy "Barbecue" Cherizier, jehož tisícihlavá aliance G9 ovládá některé části Port-au-Prince.

Násilí, které se ještě zhoršilo v důsledku útěků z vězení, vyvolalo zhoršující se humanitární krizi, v níž humanitární organizace žádají o pomoc v souvislosti s rostoucím hladem, chudobou a nedostatkem zdravotní péče.

Gangsteři vzali útokem věznici v Haiti, osvobodili čtyři tisíce trestanců (3/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.