Počasí bude ještě divoké. Meteorologové počítají s velkými výkyvy teplot

Po teplém období se v Česku výrazně ochladilo a v minulém týdnu byly teploty dokonce podprůměrné. "Odchylka průměrné denní teploty vzduchu se v jednotlivých dnech pohybovala většinou od -2 do -7 °C," nastínil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Přestože by se situace měla zlepšit, v následujícím měsíci bude podle meteorologů počasí jako na houpačce. "Předpokládáme, že období od 22. dubna do 19. května 2024 bude teplotně nakonec průměrné, ale čekáme velké výkyvy," uvedl ČHMÚ.

[chooze:article;value:551975]

První polovina tohoto týdne byla ještě ve znamení výrazně podprůměrných teplot, to se v závěru týdne změní a znovu se hezky oteplí. 

Příjemně teplý bude i příští týden, kdy se rtutě teploměrů budou přes den zvedat až k 21 °C. Od 6. do 19. května pak meteorologové očekávají teploty kolem 19 °C.

Po vydatných srážkách v předchozích dnech, kdy dokonce vyšší polohy pokryla sněhová peřina, by mělo být nadcházející období srážkově průměrné. "V jednotlivých týdnech spadne kolem 13 milimetrů srážek, zpočátku v nižších polohách se vyskytnou smíšené, většinou nad 800 metrů sněhové srážky," doplnili odborníci.

Průměrná teplota se v Česku v tomto období pohybuje kolem 12,7 °C. Podle dostupných informací ČHMÚ bylo nejtepleji v roce 2000, kdy teploměry naměřily 16,5°C. Naopak nejchladněji bylo v roce 1941, kdy teploty klesly až k 6,5°C.

Minulý týden zasypal část Česka sníh. Podívejte se na záběry:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.