Udeří další mrazy. Sněžit bude ještě víc, varují meteorologové

Tlaková níže postupující ze severního Středomoří k severovýchodu přinese do Česka vydatné sněžení a srážky. S těmi se bude potýkat zejména východní polovina našeho území a doprovázet je budou i nízké teploty, a to hlavně na severovýchodě, kde nepřekročí 7 °C. "Během středečního rána a dopoledne se od jihu postupně rozprší v jihovýchodní polovině území, případně bude padat déšť se sněhem, v polohách nad 500 m, na východě Moravy a Slezska nad 1000 m i sníh," uvedl Český hydrometeorologický ústav.

To bude ale teprve začátek. Vydatnější srážky a sněhové vločky se začnou během dne objevovat i v polohách od 600 metrů nad mořem, a pokud budou srážky ještě intenzivnější, objeví se sníh i níže. "Zejména na východě a severovýchodě Moravy a ve Slezsku se může i v nižších polohách přechodně vyskytnout intenzivnější sněžení," upozorňují meteorologové. 

"Podle aktuálních předpokladů to vypadá, že v polohách nad 700 m může v uvedeném období napadnout do 10 cm nového sněhu, který bude většinou odtávat," uvádí ČHMÚ. Mráz totiž očekávají přibližně od výšky nad 1 000 metrů nad mořem, v níž položených místech by teploty měly zůstat nad nulou. Deseticentimetrová sněhová pokrývka má napadnout na Šumavě, v Jeseníkách a v Beskydech. Ačkoliv sníh dlouho nevydrží, meteorologové upozorňují, že bude mokrý a těžký a mohl by lámat větve stromů.

[chooze:article;value:552156]

Ve středu dopoledne meteorologové rozšířili výstrahu před mrazem ve vegetačním období. V platnosti je až do páteční osmé hodiny ráno. V noci na čtvrtek budou teploty ve dvou metrech nad zemí místy klesat pod nulu a přízemní mrazíky budou ještě četnější. V noci na pátek se má riziko mrazů rozšířit na celé území. Meteorologové upozorňují, že mrazy mohou poškodit vegetaci, především ovocné stromy, vinnou révu a zeleninu.

​"Zeleninu a nízké rostliny je možno zakrýt světlou netkanou textilií, která může být ponechána i více dní až do odeznění ranních mrazů. V případě stromů je možno použít ochranné přípravky proti promrznutí nebo klasické metody ošetření, jako je lehký postřik/orosování porostů drobnými vodními kapičkami v období záporných teplot (zpravidla před východem Slunce), nebo dýmování/zakuřování spalováním rostlinného odpadu v bezprostřední blízkosti stromů," radí odborníci.

​S příchodem víkendu se ale s mrazivým počasím rozloučíme, a naopak přivítáme sluneční paprsky a oteplení. "Noční mrazy už nebudou hrozit a denní teploty se v sobotu dostanou k 20 °C, v neděli ojediněle mohou dosáhnout i letních 25 °C," uvádí ČHMÚ. Slunečné a na závěr dubna i velmi teplé počasí s teplotami v odpoledních hodinách i kolem 20 °C slibuje i první polovina příštího týdne. 

Zimní počasí překvapilo Evropu. Lyžování v Alpách je prý lepší než v sezóně:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.