Potraviny měly zlevňovat, teď přišel zlom. Zdražilo téměř všechno zboží

Český statistický úřad (ČSÚ) pravidelně monitoruje, jak se změnila průměrná cena základních potravin. A nejnovější data nejsou vůbec příznivá, oproti březnu totiž v dubnu podražilo téměř veškeré zboží.

Meziměsíčně nejvíce zdražila vepřová pečeně, kdy si za kilo připlácíme o téměř šest korun navíc. Pořádně se zvedla také cena za eidam. Kilogramová cihla vychází o 5,31 koruny dráž. Podražilo rovněž máslo (o skoro čtyři koruny), více dáváme i za kilo jablek (o tři koruny).

Naopak v porovnání s březnem nejvíce zlevnily vejce, kdy cena u deseti kusů spadla o dvě koruny. Nepatrně se snížila i cena mléka (o 0,87 korun) nebo pecnu chleba (o 0,44 korun).

Cenové skoky

Začátkem letošního roku přitom obchodní řetězce v Česku oznamovaly velké zlevňování svého sortimentu. "Novoroční pokles se týkal převážně potravin. Rozhodli jsme se také trvale snížit ceny více než 400 položek kosmetiky," sdělila na konci ledna například mluvčí Kauflandu Renata Maierl. Vyjádření dalších supermarketů si můžete přečíst v tomto článku

Pokles cen se dal očekávat, na začátku roku se totiž DPH snížilo u potravin z 15 na 12 %. Citelnější zlevňování u některých produktů přišlo ale až v únoru, kdy v České republice konečně zpomalila inflace a meziročně klesla na dvě procenta. Více se dozvíte v tomto článku na TN.cz.

Podle odborníků může jít nyní o výkyv spojený s neočekávanou událostí. "Například dlouhodobě to vidíme na cenách kakaa, které zdražuje kvůli nepřízni počasí v Africe. Takže vidíme, že řada potravin mohla tímto způsobem zdražit, což se podepsalo na meziměsíčním vývoji," nastínil ekonom Pavel Peterka.

"Meziměsíčně tam u těch dat dochází k pohybům, protože mnohé potraviny jsou volatilní a závislé na úrodě. Takže na konci března se mohly doprodat zásoby ze skladů a nyní se čeká na novou úrodu," uvedl ekonom Štěpán Křeček.

[chooze:article;value:537530]

Může však jít i o tah obchodníků. "Často bývají sezónní výkyvy, záleží na typu komodity. Ale může to být samozřejmě s odstupem času reakce na snížení cen potravin vzhledem k nižší sazbě DPH, kdy se prodejci snaží teď postupně ty ceny zvyšovat," myslí si ekonom Petr Studnička.

"Roli mohou hrát i akční nabídky. Protože v březnu jsme měli Velikonoce. Takže je možné, že obchody zlevňovaly a byla tam jiná cenová politika," dodal Křeček.

Experti ale očekávají, že by ceny potravin měly jít dolů. "Do budoucna ceny potravin budou klesat. Dlouhodobý trend ukazuje pokles, a to například vlivem uklidnění situace na trhu s energiemi," uzavřel Peterka.

Potravinové banky využívá stále více lidí v nouzi. Více se dozvíte v následující reportáži (4/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.