Patří mezi nejzákeřnější nádory. Kdy a kde vás zdarma vyšetří na melanom?

Za 18 ročníků preventivní akce Stan proti melanomu se podařilo zachytit 600 melanomů, což je nejagresivnější typ rakoviny kůže. Právě jeho včasné odhalení může zachránit život.

Stan proti melanomu funguje jako improvizovaná ordinace, ve které probíhá bezplatné vyšetření pigmentových znamének, ale i všech výrůstků na kůži. Dermatologové mají k dispozici veškeré potřebné vybavení a výsledek vyšetření bude k dispozici ihned.

[chooze:article;value:527918]

​"Do stanu zveme osoby, které mají světlou kůži, mají hodně znamének, nebo někoho, kdo má v rodině někoho s kožním nádorem," řekla v pondělní Snídani dermatoložka Monika Arenbergerová.

Riziková jsou i ta znaménka, která změnila barvu, velikost a tvar. Dále ta, která se na první pohled odlišují od ostatních znamének, mají nepravidelný tvar nebo rozpitý okraj. Vyšetřit by se měla i znaménka, která jsou větší než 6 mm, mají drsný povrch, více barev, svědí nebo krvácejí.

​Ke včasnému odhalení nebezpečného znaménka může přispět každý z nás. Alespoň třikrát za rok byste se měli pečlivě prohlédnout. Stačí vám k tomu pouze velké zrcadlo a ruční zrcátko pro zadní část těla.

Kdy a kde se můžete nechat vyšetřit?

  • 22. a 23. dubna v Praze na Václavském náměstí
  • 29. dubna v Brně na náměstí Svobody
  • 30. dubna v Ostravě v Shopping Park Avion

Stan bude otevřený vždy od 10:00 do 18:00.

Na sestřih z rozhovoru se můžete podívat v reportáži:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.