MAPA: Teploty se propadnou ještě níž. Mráz pohltí téměř celé Česko

Zima ještě neřekla poslední slovo a začátek nového týdne toho bude důkazem. "Po zadní straně tlakové níže, která se vytvoří nad centrálním Středomořím a bude postupovat přes Maďarsko a Slovensko k severovýchodu, k nám bude pokračovat příliv studeného a vlhkého vzduchu," upozornil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Mezitímco v pondělí se nejvyšší denní teploty vyšplhají k 5 až 9 °C, v tisíci metrech na horách nepřekročí -1 °C, v úterý se propadnou ještě níž. Podle meteorologů klesnou nejnižší noční teploty na 2 až -2 °C a na severu a severozápadě až na -5 °C. Příliš se neohřejeme ani během dne, kdy rtuť teploměru vyšplhá maximálně k 6 až 10 °C a na jihozápadě bude místy jen 5 °C.

[chooze:article;value:551978]

​Od pondělního dopoledne je navíc v platnosti výstraha před mrazem pro Prahu a kraje Středočeský, Jihočeský, Plzeňský, Ústecký, Liberecký, Královéhradecký, Pardubický, Jihomoravský (Boskovice), Olomoucký, Zlínský (Rožnov pod Radhoštěm, Valašské Meziříčí, Vsetín), Moravskoslezský a Kraj Vysočina. Výstraha je platná do úterní osmé hodiny ranní. Pro Karlovarský kraj platí do odvolání. 

​"Teploty teď v noci klesají kromě jihu Moravy většinou pod nulu," konstatovali meteorologové. "A stále platí pro spoustu míst výstraha před mrazem, který může poškodit ovocné stromy, vinnou révu a případně vysazenou zeleninu," upozornili. Teplotní rozdíly napříč republikou můžete vidět v přiložené mapě:

[chooze:article;value:551975]

​​Podobně na tom budou i další dny. "Teploty budou v noci klesat na některých místech pod nulu až do pátku, kromě středy, kdy bude většinou nad nulou. Na horách bude až do pátku přibývat sníh," upozornili odborníci.

Ve středu se noční teploty dostanou nejníž k 5 až 1 °C a přes den se vyhoupnou ke 3 až 7 °C. Ve čtvrtek v noci naměříme minimálně 2 až -2 °C a přes den maximálně 7 až 11 °C. Už v pátek k nám ale začne proudit teplejší vzduch a teploměry přes den naměří 12 až 16 °C.

O víkendu by dokonce mohla rtuť teploměru atakovat i dvacítku. V sobotu má být maximálně 14 až 18 °C, a v neděli dokonce 19 až 23 °C. Má být polojasno až skoro jasno, při zvětšené oblačnosti se mohou ojediněle objevit přeháňky.

S přezutím pneumatik nespěchejte, zima neřekla poslední slovo, radí odborník:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.