Během závodu na Srí Lance vjelo auto do davu diváků. Zemřelo sedm lidí a dalších 20 se zranilo

Desítky tisíc diváků se přišly v neděli podívat na 28. ročník automobilového závodu Fox Hill Supercross ve městě Diyatalawa v centrální vysočině Srí Lanky, v provincii Uva, asi 180 km východně od hlavního města Kolomba. Během závodu došlo k tragické nehodě, která si vyžádala nejméně sedm mrtvých a dalších dvacet zraněných, informuje agentura Associated Press.

Nehoda se stala na nechráněném úseku trati na okruhu Fox Hill, který spravuje srílanská armáda. Podle videonahrávek sdílených na sociálních sítích tragédii předcházela nehoda jiného závodního vozu, který na okruhu zůstal převrácený na střechu. V okamžiku, kdy traťoví komisaři mávají žlutými praporky a varují ostatní řidiče, aby zpomalili, dojde ke kolizi červeného závodního auta s davem přihlížejících.

[chooze:article;value:551895]

"Celkem 27 lidí bylo převezeno do nemocnice a sedm z nich svým zraněním podlehlo," citoval server NDTV.com mluvčího policie Nihala Thalduwaa s tím, že čtyři z obětí jsou funkcionáři závodu. Mezi mrtvými je podle jeho slov i osmiletá dívka. Tři ze zraněných jsou v kritickém stavu. Závod, který pořádala místní armáda ve spolupráci s agenturou Sri Lanka Automobile Sports, byl po nehodě přerušen.

https://twitter.com/easwaranrutnam/status/1782069385953464340

Krátce před nehodou velitel armády Vikum Liyanage oznámil, že brány areálu byly otevřeny divákům zdarma, aby se podpořil motoristický sport, přičemž akce se konala poprvé po pěti letech kvůli pandemii Covidu a ekonomické krizi na ostrově.

"Dnešní den je velmi výjimečný... rozhodli jsme se, že umožníme vstup komukoli zdarma," řekl Liyanage a prohlásil, že na okruhu Fox Hill, se sešlo asi 100 000 diváků.

Srílanské silnice patří k nejnebezpečnějším na světě. Podle statistik je denně na 12 500 kilometrech silnic hlášeno v průměru osm úmrtí.

Tragédie na rallye v Maďarsku. Při nehodě závodního vozu zemřeli čtyři lidé (3/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.