Práce snů. Za dva měsíce ležení v posteli nabízí půl milionu korun

Vědci z německého centra pro letectví a kosmonautiku (DLR) hledají dobrovolníky, kteří by se zúčastnili studie v Kolíně nad Rýnem. Účastníci obdrží 18 000 eur (v přepočtu zhruba 457 tisíc korun) za 60 dnů ležení v posteli, uvedl web Krone.

Studie spadá do přípravy vědců na možný let na Měsíc nebo Mars. Odborníci chtějí podrobněji prozkoumat, jak lidské tělo reaguje na 60 dní přísného klidu na lůžku. Testované subjekty označují jako "pozemské astronauty", kteří mají simulovat dlouhou cestu ve stavu beztíže k jinému nebeskému tělesu. Konkrétně budou ležet v posteli se sklopeným čelem po dobu 60 dnů.

Vědci chtějí prozkoumat, jakými metodami lze předejít následkům stavu beztíže, kterých se astronauti obávají, jako jsou závratě a poruchy koordinace. Během takového dlouhého ležení se totiž zvyšuje tlak v hlavě a hrozí také rozpad svalů a kostí či změny kardiovaskulárního systému.

Průběh studie

Lůžka účastníků studie mají být nakloněna o šest stupňů, aby jejich hlavy byly níže než nohy. "Při tomto sklonu se tekutiny v těle posouvají téměř stejným způsobem jako u astronautů ve vesmíru," popsal vedoucí studie Edwin Mulder.

"Tlak v hlavě se zvyšuje, fyzická nečinnost způsobuje rozpad svalů a kostí, pocit rovnováhy je zmatený a kardiovaskulární systém se mění," dodal. Důsledky těchto fyzických změn jsou hlavním problémem po přistání na Měsíci nebo Marsu.

[chooze:article;value:549015]

​Do práce se zapojila i americká organizace NASA. Společně s vědci z Kolína nad Rýnem chce zkoumat také účinky možných protiopatření. Jedno z nich například spočívá v tom, že nohy pokusných osob mají být přitisknuty k desce s popruhy, aby tělo mělo pocit, že stojí. Další skupina testerů se má věnovat silovému a vytrvalostnímu tréninku. Ve třetí skupině jsou svaly stimulovány elektrickými impulsy.

Podle vedoucího studie pro účastníky nejde o snadně vydělané peníze. Nepřetržité ležení po dobu dvou měsíců je podle něj "skutečná výzva". Přihlásit se mohou lidé ve věku od 24 do 55 let, kteří jsou vysocí 1,53 až 1,90 metru a mají BMI 18 až 30. Účastník musí být zdravý, nekuřák a mluvit dobře německy. Studie má začít v září.

Rodina se živí cestováním. Podívejte se na další práci snů (12/23):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.