Nic extrémnějšího tady ještě nebylo. Léto 2024 nahání meteorologům hrůzu

Podle nové letní předpovědi se letošní léto ponese ve znamení neobvykle vysokých teplot. Vyplývá to z modelu, který tento týden zveřejnil Národní úřad pro oceán a atmosféru. Meteorologové očekávají, že nadprůměrně vysoké teploty naměří v červnu a červenci, v porovnání s průměrem by pak měl být nejteplejší srpen, píše web The Weather Channel.

"Podle výhledů počasí, která vydávají velká evropská a americká centra bude i letošní teplota v červenci a srpnu nadprůměrná v porovnání s dlouhodobým normálem," potvrdila pro TN.cz meteoroložka Dagmar Honsová.

Vlnám veder se podle ní nevyhne ani Česko. "Závěry klimatických změn stále hovoří o tom, že teploty budou stále narůstat a že vlnám veder ani 40 °C se v budoucnu v Česku v létě neobejdeme, ale nelze předpovědět, zda už to bude letos v létě, příští rok nebo za deset let," prozradila.

[chooze:article;value:551350]

Jestli ale letošní teploty v Česku překonají rekordy z minulých let, ale podle ní zatím není možné říci. "To, kolik tropických dnů naměříme nebo zda se musíme připravit na vlny veder jako v letech 1994, 2015, 2018 nebo 2019, ale podle nich nelze předpovědět. Stejně tak, zda letos překročíme i 40 °C," uvedla.  

Odborníci se ale domnívají, že vzhledem ke klimatickým změnám by se letošní léto mohlo dokonce stát jedním z nejteplejších v historii měření. Podle nich tomu nasvědčuje i přechod z meteorologického jevu El Niño na jeho protějšek La Niña, informuje portál USA Today.

Právě vznikající jev La Niña by měla mít podle webu Fox Weather zásadní vliv na počasí v druhé polovině roku. S sebou by měl přinést také vydatnější srážky. "V posledních letech máme prázdninové měsíce spojené s vlnami veder, suchem ale i silnými bouřkami," upozornila Honsová.

Dále připomněla, že nejvyšší teplotu v Česku naměřili meteorologové v srpnu 2012. Tehdy rtuť teploměru vyšplhala v Dobřichovicích ve Středočeském kraji na 40,4 °C. "Nejvyšší naměřená teplota na našem území je z 20. srpna 2012. Ten den teplotních rekordů padalo hodně, ale 40 °C bylo překonáno pouze v Dobřichovicích. Např. v Praze-Libuši bylo 39,6 °C, v Plzni-Bolevci 38 °C,“ uzavřela.

Na Evropu se žene africká vlna veder. Přinese abnormálně vysoké teploty:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.