Češi otočili. Povinné ručení elektrokoloběžek nakonec chtějí

Srážky s chodci, auty nebo tvrdé pády. Počet nehod způsobených jízdou na elektrokoloběžce se zvyšuje. Jen v hlavním městě se loni stalo 38 takových srážek, což je asi desetina celorepublikového počtu. To je jeden z hlavních důvodů, proč musí od dubna jejich majitelé platit povinné ručení.

Počet zájemců o povinné ručení se podle pojišťoven v průběhu měsíce zvyšuje. Povinnost uzavřít ho si prý uvědomuje stále více lidí. "Zatímco začátkem tohoto měsíce, kdy ta povinnost začala platit, jsme registrovali řádově desítky žádostí o tento typ pojištění, tak teď už můžeme mluvit spíše o stovkách zájemců po celé České republice," řekl mluvčí ČSOB Pojišťovny Petr Milata.

"Od začátku dubna jsme denně sjednávali stovky povinných ručení na tento nový typ přibližovadel. V drtivé většině se jednalo o elektrokoloběžky a zahradní traktůrky. Aktuálně ten zájem o něco polevil a my předpokládáme, že si toto pojištění budou lidé sjednávat především v momentě, kdy si tato nová přibližovadla teprve pořídí," uvedl mluvčí Generali České Pojišťovny Jan Marek.

[chooze:article;value:551633]

Zájem evidují i další pojišťovny. "V nové kategorii povinného ručení už máme v současné době pojištěno přes 8 300 vozidel a z toho nejvíce je elektrokoloběžek. Těch je asi 6 200. Dokonce jsme měli dotaz i na možnost pojištění přídavného motoru u invalidního vozíku," prozradil mluvčí Kooperativy Milan Káňa.

Podle pojišťoven by si lidé měli dát pozor i na pravidla v jiných zemích. Například v sousedním Německu totiž musí mít na rozdíl od České republiky povinné ručení také elektrokola. Při přejezdu do Německa by si proto jejich majitelé měli uzavřít takzvané hraniční pojištění.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.