VÝSTRAHA: Až 40 cm sněhu. Česko bere mráz útokem, varují meteorologové

[chooze:gallery;value:35603]

Výstraha

Výstraha před sněhem platí do sobotních 18:00 pro část Jihočeského, Plzeňského, Karlovarského, Ústeckého, Libereckého, Královéhradeckého a Pardubického kraje. Na horách může podle meteorologů napadnout až 40 centimetrů sněhu.

Odborníci očekávají komplikace při chůzi i v dopravě. "Při cestování doporučujeme sledovat dopravní zpravodajství a jezdit velmi opatrně. Nezapomenout na zimní výbavu, při cestách do hor i sněhové řetězy, nutné jsou zimní pneumatiky s dostatečnou výškou vzorku," radí experti.

Varování před sněhem:

V platnosti je od nedělní půlnoci až do odvolání varování před mrazy, které mají bičovat téměř celé Česko. Ty mohou poškodit zejména vegetaci.

"Zeleninu a nízké rostliny je možno zakrýt světlou netkanou textilií, která může být ponechána i více dní až do odeznění ranních mrazů. V případě stromů je možno použít ochranné přípravky proti promrznutí nebo klasické metody ošetření, jako je lehký postřik/orosování porostů drobnými vodními kapičkami v období záporných teplot, nebo dýmování/zakuřování spalováním rostlinného odpadu v bezprostřední blízkosti stromů," vysvětlili meteorologové.

Varování před mrazem:

Předpověď

Příliv studeného vzduchu bude podle meteorologů pokračovat nejen do konce tohoto týdne, ale také v tom příštím. Na horách se navíc dočkáme sněhové pokrývky.

"Dnes i zítra u nás bude v souvislosti s tlakovou níží nad Polskem hodně oblačnosti, občas bude pršet nebo padat déšť se sněhem, od vyšších poloh bude sněžit. Na horách připadne za tyto dny 15 až 40 centimetrů, vyšší úhrny se budou týkat hlavně hřebenů Šumavy a Krkonoš. Ještě větší sněhová nadílka se čeká v Alpách, kde by mohlo napadnout až 70 centimetrů sněhu," informoval v pátek Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na sociální síti X.

Od neděle pak odborníci očekávají v noci méně oblačnosti, což bude nahrávat zejména nočním mrazům. "Ty budou mít neblahý vliv na ovocné stromy i keře a také vzešlou zeleninu," upozornil ČHMÚ.

sobotu bude převážně zataženo, je potřeba počítat s deštěm, v polohách nad 700 metrů a od severozápadu nad 400 metrů očekávají meteorologové sněžení. K večeru pak bude oblačnosti i srážek ubývat. Noční teploty spadnou k 1 °C, přes den se rtutě teploměrů vyšplhají maximálně na 8 °C, na východě a jihovýchodě až na 11 °C.

[chooze:article;value:551350]

Neděle bude ve znamení oblačné až polojasné oblohy. Ojediněle na horách se objeví sníh, místy i déšť. V noci však pořádně přituhne a teploty se sníží až na -4 °C. Nejvyšší denní teploty se zvednou na 5 až 9 °C.

Začátek nového týdne bude oblačný až zatažený, v některých oblastech s přeháňkami, ve vyšších polohách i těmi sněhovými. Noční teploty v pondělí spadnou opět až k -4 °C, ty denní dosáhnou v maximech 5 až 9 °C.

Další dny budou oblačné a dostaví se i déšť. V noci se teploty budou pohybovat mezi 3 až -1 °C, při zmenšené oblačnosti kolem -3 °C. Přes den se zvýší maximálně na 13 °C.

Úroda ovoce byla loni v Česku nejnižší za posledních šest let. Více se dozvíte v následující reportáži (1/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.