Ukrajinci v napětí očekávají hlasování o americké pomoci. Můžeme prohrát, tvrdí

Tajné služby hlásí, že Ukrajině chybí zbraně a dochází munice. Několik amerických firem, které vojenskou techniku vyrábí, přitom tvrdí, že mají volné kapacity, aby Ukrajině zbraně dodaly – musel by je ale někdo objednat.

"Západ je schopný účinně zasáhnout ve všech krizích – to musí být jasné – má na to kapacitu a to jak vojenskou, tak finanční. Ukrajině musí co nejdříve poskytnout všechny potřebné zdroje, aby tak předešel větší válce v Evropě," upozorňuje ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

[chooze:article;value:551698]

​Prezident Volodymyr Zelenskyj dokonce varoval, že v momentě, kdy Spojené státy neposkytnou jeho zemi nový balík pomoci, Ukrajina válku prohraje. Nový balíček počítá v přepočtu s necelým 1,5 bilionem korun. Hlasovat o něm budou američtí politici v sobotu.

"V tento moment za posledních mnoha měsíců, nyní je nejreálnější šance, že Spojené státy schválí balíček pomoci Ukrajině, a to především balíček vojenský," domnívá se amerikanista Jakub Lepš.

Schválení dosud bránily americké vnitropolitické spory. Republikánský předseda Sněmovny Mike Johnson se tak balíček snaží protlačit v trochu jiné podobě, než v jaké prošel Senátem. Finanční pomoc pro Ukrajinu, Izrael, Tchaj-wan a další zahraniční témata rozdělil na čtyři samostatná hlasování.

"V případě, že řada členů Kongresu má zájem schválit část toho balíčku, výsledkem může být trochu upatlaný kompromis, že každý si v tom balíčku něco najde, pokud to projde. A výsledkem bude, že Izrael, Tchaj-Wan i Ukrajina by měly být podpořeny miliardami amerických dolarů," dodává Lepš.

Americký prezident Joe Biden už dříve oznámil, že jakmile obě komory návrh schválí, podepíše jej. To by však mohlo ještě nějaký čas trvat. Po schválení Sněmovnou se návrh totiž vrátí do Senátu, aby v upravené verzi prošel i zde.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.