Nemocnice bez pacientů. Studenti si v ní mohou vše vyzkoušet

Nemocnice k nerozeznání od opravdové, ale nenajdete tady jediného pacienta. Studenti tak mohou při tréninku dělat chyby bez obav, že někomu ublíží. Výuka začíná na příjmu. Školní nemocnice má svoji sanitku i heliport.

"Můžeme se sanitkou vyjet někam na pole a nacvičit záchranu pacienta," popsal ředitel simulačního centra Jan Dvořáček. Všechny přístroje jsou stejné jako v nemocnicích, jen místo pacienta je figurína plná elektroniky. Dokáže mluvit, hýbat se a přístroje zobrazují i její "životní" funkce.

[chooze:article;value:551563]

Studenti dostali jen základní údaje a musejí si poradit, z velína přitom každý jejich pohyb sleduje kamerami vyučující. Ve vedlejší místnosti čeká na studenty špičkově vybavený operační sál.

Hlavní výhodou nemocničního simulátoru je přímé propojení teorie s praxí. "Nejde nám o kvantitu, ale kvalitu, ti lidé budou lépe připravení," vysvětlil Petr Štourač, přednosta Ústavu simulační medicíny.

To, co se studenti dozví na přednášce, si mohou okamžitě prohlédnout třeba na skutečných snímcích lidské tkáně. "Mají za úkol popsat obrázek a hledáme, kde udělali chybu," řekl vyučující Kateřina Vaňatková.

[chooze:article;value:548220]

Nemocnice nabízí trénink mnoha lékařských profesí, k dispozici je i simulátor rodící ženy nebo obří ordinace pro 70 budoucích zubařů. Starší generace lékařů takovou výuku nikdy nezažily a lidé, kteří za miliardovým projektem stojí, jsou přesvědčeni, že bez unijních dotací by nevznikl.

"Dotace to strašně nakopla, protože jsme dostali 95 procent financí," připomněla Jitka Blažková, vedoucí projektové podpory Lékařské fakulty. Lékařská fakulta chce simulační centrum dál rozšiřovat. Připravuje například simulátory pro budoucí chirurgy.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.