Miliony telefonů v ohrožení. Riziko je v oblíbené aplikaci, varují experti

Falešné e-maily nebo SMS zprávy, které obsahují nebezpečné odkazy, se už stávají poměrně běžnou záležitostí. Zdá se ale, že riziku můžete být vystaveni aniž byste na nebezpečné odkazy klikli. Hackeři se totiž zaměřují i na oblíbené aplikace, varuje web CryptoNews.

Populární poskytovatel kryptopeněženek společnost Trust Wallet totiž tento týden prozradila, že obdržela "věrohodné informace" o tzv. zero-day exploitu, který se prodává na temném webu. Jeho cílem jsou uživatelé iOS a nebezpečí prý spočívá v oblíbené aplikaci iMessage. 

[chooze:article;value:532995]

​Zero-day exploit je kybernetický útok, který využívá vývojářům a veřejnosti neznámé zranitelnosti v softwaru. Tyto útoky mohou zůstat nezjištěny po delší dobu a používají se k získání neoprávněného přístupu k systémům a krádeži osobních dat. 

Firma Trust Wallet tvrdí, že zmíněný exploit může infiltrovat a převzít kontrolu nad uživateli iPhonů, aniž by museli klikat na jakýkoliv odkaz, uvedl web Cryptobriefing.

[chooze:article;value:532995]

​Trust Wallet sdílel svůj objev v příspěvku na sociální síti X, kde vysvětluje nebezpečí útoku zaměřeného na aplikaci iMessage. Šéf firmy Eowyn Chen také sdílel snímek obrazovky, který údajně zobrazuje nabídku, podle které se tento útok prodává za dva miliony dolarů (v přepočtu zhruba 50 milionů korun).

Společnost ani její generální ředitel však nezveřejnili, odkud tyto informace pocházejí nebo zda již došlo k nějakým útokům. Trust Wallet nicméně doporučila uživatelům, aby zablokovali aplikaci iPhone iMessage, dokud Apple chybu nevyřeší. Někteří odborníci jsou ale skeptičtí ohledně důvěryhodnosti zdroje, který Trust Wallet uvedl.

Podívejte se, jaké další triky hackeři využívají. Riziko je hlavně na různých bazarech (11/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.