Varování před smrtícím kmenem opičích neštovic. Vědci se bojí nejhoršího

Vědci odhalili nový kmen opičích neštovic, který má podle nich tzv. pandemický potenciál. "Vědci vyzvali mezinárodní společenství k rychlým opatřením, aby se zabránilo dalšímu propuknutí viru, který je nyní oficiálně známý jako mpox (od anglického monkeypox – pozn. red.)," informoval web The Mirror.

Nová varianta opičích neštovic se objevila v Demokratické republice Kongo ve střední Africe, kde vědci sledovali ohnisko nákazy v hornickém městě Kamituga. Tato varianta by měla být smrtelná pro 10 % nakažených, a navíc by se měla i jednodušeji šířit.

[chooze:article;value:550329]

Odborníci bijí na poplach a žádají mezinárodní společenství o rychlou reakci, aby nedošlo k mezinárodní pandemii. "Bez zásahu má toto lokální ohnisko v Kamituze potenciál rozšířit se na národní a mezinárodní úroveň," uvádějí podle deníku The Telegraph autoři studie, kteří sledovali 241 podezřelých a 108 potvrzených případů nové varianty viru.

​V sobotu se v Demokratické republice Kongo sešlo na 250 odporníků pod záštitou Světové zdravotnické organizace (WHO) a Afrického centra pro kontrolu a prevenci nemocí, aby zabránili dalšímu šíření nemoci. Právě Demokratická republika Kongo byla podle webu Africanews v minulém roce s 14 600 nakaženými a 654 mrtvými nejhůře zasaženou zemí. Ve více než 110 zemích je hlášeno přes 92 000 nakažených.

Opičí neštovice dorazily i do Česka. Podívejte se na reportáž z minulého týdne:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.