Lidé euro nechtějí, přiznal Niedermayer. Koruna není symbolem státnosti, říká

Niedermayer a Blaško zastávají na evropskou měnu opačný názor. "Česká republika by měla přijmout euro, protože by jí slušelo. Jsme ekonomika, která je v centru Evropy a je silně provázaná s ekonomikou eurozóny," řekl europoslanec TOP 09.

Podle Blaška by ale politici měli brát ohled na názor občanů. "Lidé, se kterými se setkávám, říkají kategorické ne. Korporace a vzletná slova lidi vůbec nezajímají," uvedl.

[chooze:article;value:536393]

​S tím, že Češi jsou vůči euru skeptičtí, souhlasí i Niedermayer. Nesdílí ale Blaškův názor, že koruna je symbolem české státnosti. "Francouzi a Belgičané mají svoji zemi rádi jako Češi, měli rádi i svoji měnu," argumentoval s tím, že i tak jsou s eurem spokojení.

Názory se různí i mezi ekonomy

Podle ekonoma skupiny CFG Vladimíra Pikory není euro zázračným lékem. "Slováci mají euro už asi 15 let a neukazuje se, že by na tom jejich ekonomika byla nějak lépe," řekl.

Skeptický je i David Marek, ekonom společnosti Deloitte a člen Národní ekonomické rady vlády (NERV). "Na první pohled se může přijetí eura zdát jako jednoznačná věc. Já si ale kladu otázku, jestli je eurozóna v pořádku, zda si s eurem nepřijmeme všechny její problémy," vysvětlil své obavy.

[chooze:article;value:499269]

​"Vzhledem k důležitosti obchodu s EU by to pro Českou republiku význam mělo," vyjádřil pozitivní postoj ekonom skupiny Natland Petr Bartoň. Podle Dominika Stroukala, ekonoma a člena NERV, jde celkově spíše o politické než ekonomické rozhodnutí.

Veškeré informace a data k eurovolbám 2024 a volebním preferencím najdete zde na TN.cz.

Debata europoslanců. Diskutovali o tom, zda by Česko mělo mít euro:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.