České domácnosti jsou na tom lépe. I tak jich ale třetina sotva vyžije

České domácnosti jsou na tom finančně o něco lépe, vyplývá z výzkumu PAQ Research a Českého rozhlasu. Minulý rok se každý měsíc dostalo na nulu nebo pod ní 35 % z nich, teď je to o čtyři procenta méně.

Klesá taky počet domácností, kterým po zaplacení bydlení a jídla zbyde méně než deset tisíc korun na osobu. "Situace zůstává složitá pro rodiny s dětmi. U 31 % z nich zbývá po zaplacení nezbytných výdajů pouze tři tisíce na osobu na měsíc, tedy stovka na den," píše se ve výzkumu.

[chooze:article;value:551262]

Lidé zvládají i více šetřit. "Průměrná domácnost si měsíčně uloží přibližně 6 200 Kč, v průběhu roku 2023 to bylo okolo 5 600 Kč," uvádí autoři. Na podzim 2021 to ale bylo přes 8 000 korun.

Díky lepší situaci pak spotřebitelé více utrácejí a opadávají i obavy ze zdražování. "Mezi hrozby pro Česko řadí zdražování 55 % lidí. Loni obavy hlásilo 60–70 % lidí. Inflace nicméně vévodí vnímaným hrozbám dlouhodobě," říkají výzkumníci.

Výzkum vychází z odpovědí 1 534 respondentů a je součástí dlouhodobého projektu Život k nezaplacení. Data analytici sbírali on-line v průběhu letošního března.

​Inflace klesla na 2 %. Divoká doba končí, některé položky však dál zdražují, říká Křeček (03/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.