Zájem Čechů o nemovitosti v zahraničí sílí. Výnosnost je úplně jiná, míní expert

Pořídit si vlastní bydlení v České republice se pro mnoho lidí stalo nedosažitelným snem. Mnozí se proto začali poohlížet dokonce v zahraničí, kde koupě nemovitosti vychází často daleko lépe. Faktorů, proč si Češi oblíbili cizí státy, je podle realitního makléře Ondřeje Jaroše hned několik.

"Jeden z nich je takový klasický český, že rádi vlastníme nemovitosti. Takže máme spoustu klientů, kteří přijdou a řeknou, že už byli po desáté na Mallorce a nechtějí si tam už nic pronajímat a raději by koupili něco svého. Dalšímu faktoru pak pomohl covid-19. Lidé si v zahraničí řeší zadní vrátka, aby měli kam utéct, kdyby něco podobného znovu nastalo," nastínil ve Snídani na TV Nova Jaroš.

[chooze:article;value:545994]

Klíčovou roli hraje právě i dostupnost. "Nejdůležitější faktor samozřejmě je, že to ekonomicky dobře vychází. Že to výnosové procento v některých lokalitách vychází velice zajímavě," doplnil Jaroš.

"Jsou lokality, kde jsou nemovitosti za lepší cenu a ještě tam je lepší zhodnocení. Třeba na Mallorce dneska koupíte krásný byt u moře 3+1 za 7 000 000 korun. To koupíte tady na Praze 5. To samé ta výnosnost. Je jiná než tady u nás v Česku," vysvětlil Jaroš.

Mezi nejoblíbenější lokality patří podle Jaroše Španělsko, Itálie, Chorvatsko nebo Mallorca. Vyhledávané pro koupi nemovitosti jsou také Omán, Egypt nebo Dubaj.

Pořídit si bydlení v cizí zemi však nese i svá úskalí. "Česká banka vám nedá hypotéku na zahraniční nemovitost. Ona si tam musí dát zástavu, nezná ten trh, nemá ho pod kontrolou. Spousta klientů to řeší tak, že zastaví třeba chalupu, dům rodičů nebo svoji jinou nemovitost, dostanou ty finance, které využijí na koupi nemovitosti v zahraničí," řekl realitní makléř.

[chooze:article;value:545668]

"Jsou ale státy, kde si jako cizinec můžu vzít úvěr. Ale v každé zemi musíme splňovat kritéria. Samozřejmě je to jednodušší v zemích Evropy," dodal Jaroš.

Situace v Česku

Úrokové sazby v Česku už začaly pomalu klesat. "Ty vyhlídky jsou dobré. Ceny nemovitostí lehce rostou, pořád jsme ale na cenách jako před rokem a něco. Takže to není způsobené, že by to teď nějak vyletělo. Ten propad se vrací tam, kde to bylo předtím. A ty nemovitosti ještě lehce pojedou nahoru. Ale není to nic, na co by měli majitelé vyčkávat, že najednou dostanou o něco více. Nebo kupující, že dostanou mnohem násobnější úrokovou sazbu," sdělil Jaroš.

Podle něj je v Česku oproti jiným evropským státům bydlení velice dostupné. "Když si vezmeme země jako je Belgie nebo Francie, tak ty ceny jsou tam enormně vyšší," uzavřel Jaroš.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.