Psycholožka: Respektující výchova neznamená, že vládne dítě

Výchova dětí může být pořádný oříšek, a ne vždy se rozhodně daří podle představ. "Různé vývojové úkoly a náročné potřeby, které ty děti na nás začnou sypat, jsou prostě enormní. Na tu výchovu je nás vlastně strašně málo," řekla Bartáková.

Podle ní by na sebe ale rodiče neměli být příliš přísní. "Já bych potřebovala, abychom na sebe jako rodiče byli fakt laskaví, protože fakt není v našich silách, aby to bylo bez nějakého napětí. Přešlapy do rodičovství patří," uvedla.

[chooze:article;value:549206]

Propaguje přitom takzvanou respektující výchovu. Ta ale neznamená, že by si děti dělaly, co chtějí. "Je hodně nepochopená. Vypadá to, že je až dokonale benevolentní, že prostě vládne to dítě, ale tak to absolutně není," vysvětlila.

"Je plná limitů, ale nejsou to ty příliš silné a příliš intenzivní, které používala ta tradiční výchova," dodala. Fyzické tresty a silné impulsy podle ní působí na časti mozku, které fungují v případě nebezpečí.

[chooze:article;value:547108]

​Výchova by ale měla děti podle ní učit i jiným věcem než jen fungovat na povel. "Měly by se naučit dělit, spolupracovat. Respektující výchova působí na tu druhou část mozku, vyšší mozkové funkce, které fungují, když je bezpečí," dodala psycholožka.

Ve chvíli, kdy rodič vybuchne, Bartáková radí se nejprve dát dohromady a uklidnit se. Pak by měl za dítětem přijít a dát mu najevo, že svět je bezpečné místo a rodič je bezpečný člověk.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.