Izrael už osnuje odplatu. Možností, jak se pomstít Íránu, má hned několik

Slibovaná pomsta Izraele za íránský útok začíná nabírat svou podobu. Izraelský válečný kabinet jedná o míře protiútoku i o jeho cílech. Židovský stát ale není ve snadné pozici.

Podle očekávání amerických úřadů, které s Izraelem spolupracují, totiž bude izraelská odveta nejspíše menší, než byl íránský útok. Stejně tak nebude Izrael pravděpodobně útočit přímo na íránské území. Podle portálu NBC se však odplata velmi rychle blíží.

Hlavním cílem izraelského protiútoku tak mají být především ozbrojené složky, milice a teroristické organizace, které Írán přímo podporuje. I ty se totiž zapojily do víkendového útoku. Tyto organizace však neoperují v Íránu, nýbrž v zemích jako je Sýrie, Irák, Libanon nebo Jemen.

[chooze:article;value:551054]

Izrael čelí velkému tlaku. Na jednu stranu premiér Benjamin Netanjahu po útoku vedl velmi útočnou rétoriku a sliboval pomstu. Tlak na něj také vyvíjí jeho vládní koalice, která chce silnou reakci i za cenu další izolace Izraele.

Zároveň ale musí Izrael brát ohled i na postoj mezinárodního společenství. Řada zemí, včetně klíčových spojenců Izraele, mezi nimiž jsou i Spojené státy, vybízí k obezřetnosti. Tyto státy se obávají další eskalace v už tak výbušném regionu, píše portál CNN.

Írán vyhrožuje, že pokud Izrael na jeho území vystřelí, uspořádá další útok, podobně silný, jako byl víkendový. Zároveň ale tvrdí, že na eskalaci situace nemá zájem. Íránský ministr zahraničí Hossein Amirabdollahian řekl podle portálu Guardian, že Teherán je ochotný držet se zpátky, pokud Izrael na útok neodpoví.

Spojené státy doufají ještě v jednu alternativu, která by mohla být dostatečnou odpovědí na íránský úder. Tou by byl rozsáhlý kyberútok na íránské vládní weby. Další možností je utajený útok rozvědky na blíže nespecifikovaný cíl, ke kterému by se Izrael nepřihlásil.

Celý svět útok na Izrael omlouvá. Írán se cítí dotčený, říká expert:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.