VÝSTRAHA: Silný vítr se řítí na Česko. Meteorologové varují před nebezpečím

Výstraha před silným větrem platí od pondělních 20:00 do úterních 16:00 pro Prahu, Středočeský, Plzeňský, Karlovarský, Ústecký a Liberecký kraj a část Jihočeského kraje. Do 6:00 platí varování také pro Královéhradecký a Pardubický kraj a Vysočinu a část Jihočeského kraje.

"V pondělí večer bude od západu zesilovat západní vítr, který bude zejména v noci na úterý v Čechách dosahovat v nárazech místy přes 65 kilometrů za hodinu. V západní polovině Čech v úterý přes den vítr opět zesílí a nárazy budou dosahovat místy přes 65 kilometrů za hodinu. Vítr bude později odpoledne slábnout," nastínil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

[chooze:article;value:551022]

Meteorologové varují před uvolněnými předměty, které mohou zranit lidi, a zlomenými větvemi. Očekávají navíc i komplikace v dopravě i možné menší škody na budovách.

Varování:

"Doporučujeme zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty, zabezpečit skleníky a podobně. Dbát zvýšené opatrnosti při pohybu venku a při řízení vozidel. Na horách omezit túry a nevydávat se zejména do hřebenových partií," radí experti.

Žene se velké ochlazení. Více se dozvíte v následující reportáži (4/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.