Vědci našli 13 nových virů. Stačí málo a mohou způsobit globální katastrofu

Skupině vědců z Arizona State University se podařilo objevit 13 nových virů, jejichž přítomnost odhalili při prozkoumávání Antarktidy. Navzdory tomu, že jejich přenašeči jsou tuleni, dva z těchto virů mohou být hrozbou pro člověka.

"Viry jsou všude. Jsou nejhojnější entitou ve vesmíru. Ale navzdory tomu jsou jednou z věcí, o kterých víme nejméně. Ani nevíme, že většina z nich existuje," upozornila autorka studie Melanie Regneyová, kterou citoval portál NDTV.

[chooze:article;value:549467]

​Navzdory prvotní radosti z objevu, ale zjištění nepřináší nic dobrého. Podle vědců je třeba si uvědomit, že viry pohřbené pod ledem v Antarktidě se kvůli tání ledovců mohou znovu probrat k životu. Takzvané "zombie viry", jak o nich hovoří, by mohly vyvolat globální katastrofu.

"Antarktida je jako kontinent velmi nedotčená. Je jediná, která stále zůstává bez většího zásahu člověka, takže o ní víme velmi málo. Studium evolučního aspektu virů je tam tedy důležité proto, aby se pochopilo, jak funguje tamní ekosystém," dodala.

Tým vědců pracoval se vzorky tkáně tří druhů antarktických tuleňů. Vědci následně porovnali genomy virů získaných z tuleních tkání s genomy známých papilomavirů. Tímto způsobem odhalili 13 nových druhů.

Vědci hlásí revoluci v léčbě rakoviny. Metoda je téměř stoprocentně úspěšná:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.