Některé stavebniny mají horší vlastnosti. Výrobce by o nich měl informovat

Podle ministerstva průmyslu a obchodu současné znění vyhlášky neukládá firmám povinnost uvádět u stavebnin jejich vlastnosti, složení nebo technické požadavky, pokud nespadají pod evropské kontrolní normy, jakou je například CE. U těchto takzvaných neharmonizovaných výrobků prý nemá projektant ani zhotovitel stavby k dispozici dostatečné informace.

A právě to chce ministerstvo změnit. Na problém už v minulosti upozorňovala Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě. Tu až tolik netrápí, že by tyto výrobky mohly být nekvalitní. Absence uvedených vlastností prý ale výstavby často komplikuje.

[chooze:article;value:542417]

​Jde například o cihly s lepšími akustickými a tepelně-izolačními vlastnostmi nebo jednodušší zdící pěny a lepidla využívané namísto malty. Ty ale mají horší vlastnosti, co se týče statiky a nosnosti.

Naopak Svaz průmyslu a obchodu má proti návrhu výhrady. Poukázal například na to, že by se s těmito novými povinnostmi mohly českým výrobcům zvýšit náklady. Podle ministerstva by se ale jediné dodatečné náklady týkaly pouze tisku nálepek a obalů.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.