Ještě to bude drsné. Definitivní úder El Niña se blíží, varují meteorologové

V následujících měsících se podle meteorologů z Climate Prediction Center odehraje přechod z El Niña na La Niñu. Mezitímco meteorologický jev El Niño je spojen s rekordními globálními teplotami, jeho "sestra" La Niña zase vytváří vzory počasí, které i když jsou proměnlivé, obvykle vedou k vlhčím podmínkám, intenzivním bouřím a hurikánům. 

"La Niña, další klíčová fáze ENSO, má opačný dopad než El Niño, protože převládající východozápadní větry zesílí více než obvykle," cituje odborníky web DW. "La Niña také typicky zvyšuje aktivitu hurikánů v Atlantiku," upozorňují a dodávají, že "fáze La Niña může vyvolat sucho a lesní požáry v oblastech u východního Pacifiku, od jihozápadu Spojených států a Mexika až po Jižní Ameriku". 

Jaké dopady bude La Niña mít, je podle expertů těžké předvídat. Její důsledky se mohou lišit v závislosti na načasování, trvání i dalších klimatických jevech, a to včetně globálního oteplování. Vědci se totiž domnívají, že s tím, jak se planeta ohřívá, budou El Niño i La Niña zasahovat stále tvrději.

[chooze:article;value:550609]

Už letošní El Niño hodnotí meteorologové podle portálu ReliefWeb jako jedno z nejsilnějších, a proto jeho dopady pociťují lidé v mnoha částech světa. Země v Asii a Tichomoří se potýkají s intenzivní vlnou veder a Jižní Ameriku sužují vedra a sucho.

​Východní Afrika zase čelí silným srážkám, které mohou způsobit záplavy, a jižní Afrika se vlivem El Niña ocitla v úplně opačné situaci – zažívá mimořádné sucho a čelí vysokým teplotám, které způsobují akutní nedostatek potravin. Počátkem dubna dokonce prezident Zimbabwe Emmerson Mnangagwa vyhlásil katastrofický stav sucha.

Na počasí v Česku ale nemají tyto dva meteorologické jevy příliš velký vliv. "Je to úkaz, který se odehrává na opačné straně zeměkoule. Pokud se nějak projevuje, což částečně ano, tak zhruba z pěti procent," vysvětlil meteorolog Petr Dvořák. I tak ale například v letech 2010 a 2020 byla u nás zima vlivem El Niño bohatá na sníh.

Počasí v Česku překvapilo i zahraniční odborníky. Je to zvláštní jev, diví se:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.