Izrael slibuje pomstu, Írán další úder. Blízkému východu hrozí válka

Napětí na Blízkém východě je největší za poslední roky. Při víkendovém masivním úderu Íránu na Izrael, do kterého se zapojily také Íránem podporované teroristické organizace ve státech sousedících s Izraelem, vyletělo více než 300 raket, dronů a dálkových střel. Skoro žádná z nich nedoletěla do svého cíle díky izraelské protivzdušné obraně i podpoře americké, britské a francouzské armády.

Izrael

Nyní svět očekává izraelskou reakci na bezprecedentní útok. Izraelská armáda je v bojové pohotovosti a chystá se na případnou válkou s Íránem. Na konkrétním postupu se však členové válečného kabinetu Izraele ještě nedohodli, zejména na tom, jak a kdy se protiútok uskuteční.

[chooze:article;value:550982]

Izraelský ministr obrany Jo'av Galant prohlásil, že protiúder Izraele přijde později. "Izrael vybuduje regionální koalici a Íránu se pomstí způsobem a v čase, který bude vyhovovat nám," řekl podle portálu Guardian Galant.

Také premiér Benjamin Netanjahu sliboval, že Izrael připraví odpověď na masivní útok. "Obranné síly Izraele mi budou muset navrhnout možnosti. K rozhodnutí ještě musíme dospět, ale už teď je jasné, že Izrael vrátí úder," uvedl podle portálu Times of Israel Netanjahu.

Spojenci Izraele

Zatímco v Izraeli se mluví o pomstě, spojenci jsou pro zdrženlivost. Spojené státy, které Izraeli výrazně pomohly při obraně, už oznámily, že do případného izraelského protiútoku se nebudou nijak zapojovat. Jak uvádí portál CNN, prezident Joe Biden se totiž obává další destabilizace regionu.

Írán dle svého tvrzení Spojeným státům poslal varování, v němž už několik dní před samotným úderem oznámil, že bude útočit. Údajně tak chtěl dát Američanům čas na přípravu a snížit napětí způsobené útokem. Tato tvrzení však Bílý dům odmítl s tím, že Írán žádná varování neposlal a chtěl při útoku napáchat co největší škody, píše agentura Reuters.

[chooze:article;value:550944]

Také lídři evropských států zrazují Izrael od příliš silné reakce. "Byla to velmi silná událost, takže je jasná, že lidé žijící v Izraeli se domnívají, že mají všechna práva útok opětovat. A mají pravdu, ale i tak musíme žádat, aby situaci neeskalovali," řekl podle Sky News britský ministr zahraničí David Cameron.

"V mnoha ohledech to byla dvojitá porážka pro Írán. Jejich útok zcela selhal a světu ukázali, že jsou nepřátelským hráčem v regionu, který je schopný všeho. Doufáme, že i díky tomu k odplatě nedojde a svět se bude soustředit na Hamás, který stále drží rukojmí," dodal Cameron.

Další eskalaci si nepřeje ani francouzský prezident Emmanuel Macron. Francie přitom byla jednou ze zemí, které Izraeli při útoku přispěchaly na pomoc. "Íránský útok byl naprosto disproporční. Doufám, že přesvědčím Izrael, aby neodpověděl protiútokem, ale izolací Íránu a přesvědčením ostatních států, že to Írán je hrozbou pro jejich bezpečí," podotkl podle portálu Le Monde Macron.

Írán

Samotný Írán varoval Izrael i Spojené státy, že je připraven svůj útok zopakovat. K tomu by mělo dojít právě v případě, že Izrael odpoví vojensky. "Pokud Izrael nebo jeho spojenci ukážou zbrklost, dočkají se rozhodné a mnohem silnější odpovědi," pronesl podle portálu Al Jazeera íránský prezident Ebráhím Raísí.

Írán také oznámil, že svým úderem dosáhl všech svých zamýšlených cílů a záležitost tak považuje za vyřízenou. Při útoku letělo na Izrael přes 170 dronů, 30 střel s plochou dráhou letu a 120 balistických raket. I přes svou velikost si však úder vyžádal pouze jednoho vážně zraněného, kterým byla sedmiletá beduínská dívka.

Íránský útok nezůstane bez odplaty. Izrael už chystá protiakci:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.