Ledovce Antarktidy ukrývají poklady z vesmíru. Vědcům ale dochází čas

Ledové pláně Antarktidy jsou přímo magnetem pro lovce meteoritů. Ročně jich vědci najdou zhruba tisíc a každý z nich vypráví jedinečný příběh o Sluneční soustavě, píše web CNN News. Podle nové studie publikované v časopise Nature Climate Change však tuto zásobu informací ohrožuje klimatická krize.

Velkým problémem je prý pro vědce tání ledovců. "Jak se klima otepluje, kameny se stále více propadají do ledu. Postupem času to vědcům znemožní přístup k mnoha meteoritům. Přicházíme tak o vzácné chvíle, kdy můžeme zkoumat historii Sluneční soustavy," vysvětlila vědkyně Maria Valdesová z přírodovědného muzea v Chicagu a Chicagské univerzity.  

Kvůli globálnímu oteplování může prý ročně v ledovcích zmizet dokonce až pět tisíc meteoritů, upozorňuje portál Wio News. Do současné doby objevili na Antarktidě 48 tisíc kosmických těles, což představuje asi 60 % exemplářů nalezených po celém světě.

[chooze:article;value:550576]

Objevit na Antarktidě meteority není podle Valdesové nic těžkého. Jejich tmavá barva je totiž na bílé ploše snadno rozpoznatelná. "Antarktida, poušť z ledu, poskytuje ideální zázemí pro objevy meteoritů – jděte na správné místo a jakýkoli kámen, který najdete, musel spadnout z nebe," řekla. Vědkyně byla součástí mezinárodního expedičního týmu na přelomu roku 2022 a 2023. Skupina tehdy nalezla pět meteoritů.

"Narazili jsme na obrovský hnědý kámen, který byl osamocený uprostřed ledové plochy. Byl o něco menší než bowlingová koule a docela těžký – 7,6 kg . Ve své kariéře jsem viděla mnoho meteoritů a manipulovala jsem s nimi, ale najít je sama, to je úplně jiný pocit," svěřila se.

Vědec Matthias van Ginneken z Centra pro astrofyziku a planetární vědu britské Univerzity v Kentu sice přiznává, že globální oteplování má na Antarktidu velký vliv, důvod k panice ale zatím nevidí. "Je to jistě znepokojivé, ale stále budou k nalezení tisíce meteoritů ročně," prohlásil.

Spolek nabízí práci snů. Můžete na Antarktidě sčítat tučňáky:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.