Vývoj počasí děsí i odborníky. Léto má být nejbrutálnější v historii

Navzdory tomu, že se v posledních dnech zdálo, že léto letos přišlo o pár měsíců dřív, není to tak úplně pravda. Podle meteorologů nás to pravé léto teprve čeká a pocítit ho máme s plnou parádou. Nadprůměrné teploty, které se objevily na začátku dubna, byly jen jakousi "ochutnávkou". Letní měsíce, které nás teprve čekají, by totiž letos mohly být obzvláště teplé.

Podle meteorologů je na vině vliv slábnoucího meteorologického jevu El Niño a sílící La Niña. Právě El Niño byl letos obzvláště silný, což by podle meteorologů mohlo vést k extrémně teplému létu. "El Niño je obecně zodpovědný za vyšší teploty na mnoha místech po celém světe," vysvětlují meteorologové z odborného portálu Down To Earth. Jenže nadprůměrné teploty nemusí být tím jediným, co nás letos potrápí.

Výrazně nadprůměrná by mohla být i bouřková sezóna. El Niño totiž ovlivní hlavně hurikánovou sezónu v Atlantiku. "Atlantik je stále rekordně teplý a poskytuje více nábojů pro bouře," řekl pro Fox Weather meteorolog Phil Klotzbah. "Tyto podmínky pravděpodobně povedou k pokračování vysoce nadprůměrných teplot vody v tropickém Atlantiku na vrcholu bouřkové sezóny v roce 2024. Velmi teplý Atlantik dává přednost nadprůměrné sezóně, protože palivovým zdrojem hurikánu je teplá oceánská voda," vysvětlil. 

[chooze:article;value:550240]

A ačkoliv vliv El Niña ovlivňuje počasí v Česku jen minimálně, bouřky udeří i u nás. "Na své si přijdou všichni milovníci bouřek, protože to vypadá, že teplotní odchylka jak v červenci, tak v srpnu, tak vlastně i v červnu, což je první letní měsíc z meteorologického hlediska, by měla být kladná," uvedla meteoroložka Dagmar Honsová.

Potrápí nás ale i nadprůměrné teploty. "Vlny veder se nám zřejmě vyhýbat nebudou ani letos. Ale na horká léta jsme už v posledních letech zvyklí. Nicméně sezónní výhledy počasí, které vydávají velká světová centra, už nyní počítají kladné teplotní odchylky pro Evropu střední a letní počasí," doplnila Honsová.

Tomu, že budou letní teploty nadprůměrné, napovídá i vývoj posledních několika měsíců. Leden, únor i březen se totiž zapsaly do historie jako globálně nejteplejší. A nešlo o výjimku – březen je totiž už desátým nejteplejším měsícem v řadě. Zda navážou i další měsíce, ale není jasné. Podle Honsové totiž mezi různými obdobími nemusí být spojitost. "Žádné závislosti a souvislosti v počasí mezi jednotlivými měsíci nebo ročními obdobími neexistují," uvedla. Vše ale nasvědčuje tomu, že i v létě padne několik teplotních rekordů.

Počasí v Česku překvapilo i zahraniční odborníky. Je to zvláštní jev, diví se:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.