Vyloučený praktik podává stížnost. Ženám prováděl gynekologická vyšetření

Doktor Pavel Nenička vyšetřuje pacientku ve svojí ordinaci i přesto, že ho komora vyloučila ze svých řad. On sám tvrdí, že se stal obětí zastaralého systému léčby a bude se bránit. "Ordinaci nezavřu, nemám proč, jen jsme tady zlepšili péči," sdělil lékař Pavel Nenička.

Doktor z Moravy chtěl fungovat jako rodinný lékař, který sám provádí specializovaná vyšetření. Mimo jiné i gynekologické prohlídky. Tvrdil, že na to má odbornost. "Mám certifikát na screening v prvním trimestru, komplexní ultrazvukovou diagnostiku i gynekologickou," tvrdí lékař.

Problém je, že zahraniční atestace mu české úřady neuznaly. Vyšetření tak prováděl protiprávně a přes nelibost některých pacientek. Pacientky, které prohlídku odmítly, si stěžovaly lékařské komoře, že je vyřadil z evidence.

A komora za to dala lékaři ten nejpřísnější trest. "Vyloučením z komory nesmí vykonávat na území České republiky práci lékaře," upozornil mluvčí České lékařské komory Michal Sojka. Dodal, že mezi gynekologií a praktickým lékařstvím je nepřekonatelná hranice. "Pan Nenička je doktor, titul MUDr. mu nikdo nemůže vzít, ale není lékařem, který smí léčit. Krajský úřad, který vydává registraci, by měl odebrat tuto registraci tomu zdravotnickému zařízení," domnívá se Sojka.

[chooze:article;value:550444]

​Lékař se kvůli vyloučení z komory opakovaně soudil, ale soudy jeho žaloby zamítly. Rozhodl se proto, že se obrátí na nejvyšší instanci. "Budeme se bránit u Ústavního soudu," potvrdil Nenička.

Lékař je přesvědčený, že jednal v zájmu pacientů, a dokládá to snímky z ultrazvuku. Jeho preventivní program prý několika lidem zachránil život. Soudy ale mají na věc opačný pohled. Zákon se nesmí porušovat ani v dobrém úmyslu. "Ani lékař není nad zákonem a pan doktor neměl oprávnění ke gynekologickým prohlídkám," podotkl soudce Nejvyššího správního soudu Petr Mikeš.

Po vypuknutí kauzy zvoní v ordinaci celý den telefon, pacienti nevědí, jestli si mají hledat nového praktika. "Od rána do večera zvedáte telefon, lidé nevědí, jestli ordinujeme, nebo ne," dodala zdravotní sestra Jana Kislingerová.

Lékař vyloučený z komory může znovu zažádat o členství až po pěti letech.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.