Ročně zabije miliony lidí. Na vážnou nemoc mohou upozornit vaše nohy

Kardiovaskulární onemocnění jsou občas označovaná jako takzvaný tichý zabiják. Je to z toho důvodu, že mají často nenápadné příznaky, které může být obtížné včas odhalit. Podle Americké dermatologické akademie (AAD) na ně mohou ale upozornit tři varovné signály na nohou, píše deník Mirror. A to jsou otoky, modré prsty a bolestivé bulky na prstech.

"Mnoho onemocnění srdce způsobuje hromadění tekutin v chodidlech a bércích. Jak se tekutina hromadí, můžete pozorovat otoky. Ty se mohou rozšířit i výše do končetin a také do kyčlí," vysvětlují odborníci z AAD. Otoky se navíc mohou během dne zhoršovat. 

Druhým příznakem kardiovaskulárních onemocnění mohou být modré prsty na nohou. Ty mohou značit ucpané cévy. "Když je vám velká zima, vaše kůže může zmodrat nebo případně zfialovět. Pokud se to ale stane, i když je vám teplo, tak to může být známka toho, že vaše krev není dostatečně okysličená," uvedla AAD. Zmodrání kůže v důsledku nedostatečného okysličení se označuje jako cyanóza.

[chooze:article;value:550329]

Posledním příznakem jsou podle AAD takzvané Oslerovy uzly. To jsou drobné měkké bolestivé uzlíky, které se mohou objevit na prstech. "Pokud máte srdeční infekci známou jako infekční endokarditida, mohou se vám tyto bolestivé bulky vytvořit na prstech rukou, nohou nebo na obou místech," upozornili odborníci.

Bulky mohou trvat několik hodin až několik dní a poté samy zmizí. Jelikož je ale tato infekce bakteriální, vyžaduje léčbu antibiotiky. Pokud antibiotika nezafungují, je někdy nutná i operace.

Kardiovaskulární onemocnění patří zejména ve vyspělých zemích mezi nejčastější příčiny smrti. "K nejrozšířenějším poruchám patří vysoký krevní tlak a různá onemocnění žil či tepen. Častou příčinou smrti je infarkt a srdeční selhání," uvádí VZP. Riziko onemocnění srdce a cév však může výrazně snížit zdravý životní styl.

Infarktem trpí čím dál mladší lidé. Může za to nezdravý životní styl a stres (09/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.