Problémových nájemníků je mnoho. Stát připravuje řešení, vystěhování bude snazší

Zdravotní sestře Janě Kühnelové zůstal po mamince byt 3+1 v pražských Stodůlkách. Paní Kühnelová bydlí jinde, a tak předběžnou nabídku pronájmu dala na facebook. Chtěla si ověřit, jaký bude o byt zájem. Ozvala se jí Růžena B., kterou ale paní Kühnelová zprvu odmítla.

"Za měsíc a půl se ozvala znova, ještě naléhavěji, že má teda už těsně před porodem a že by potřebovala nutně bydlení. Nakonec jsem souhlasila," popsala paní Kühnelová další vývoj s tím, že se žena zaštiťovala podporou neziskové organizace. "Paní se na ni pořád odkazovala, že se nemusím bát, že bude mít peníze, i když je na mateřské, že za ni nájem zaplatí daná nadace. Ten byt jsem předávala čistý, zařízený," dodává.

Nájemnice podle ní platila stále nespolehlivě, po troškách. Slibovala však, že dluh postupně doplatí. Největší šok paní Kühnelovou ale čekal, když se po necelém roce přišla do domu podívat.

[chooze:article;value:550268]

Problémy s nájemnicí

"Zjistila jsem, že byt je otevřený. Chyběly prahy, lustry, kliky, zdi byly zničené, koberce byly pryč, kuchyňská linka byla zdemolovaná, balkón byl zaházený věcmi, byt byl v katastrofálním stavu," popsala stav pronajatých prostor.

Majitelka vyčíslila celkovou ztrátu na částku 300 tisíc korun, která zahrnuje dlužný nájem, který byl hrazený jen částečně, náklady na opravu, zničené a vyhozené věci i dluh za elektřinu. Za nájemnici musí splácet 6 500 korun měsíčně. Domluva na řešení situace s ní prý přitom byla takřka nemožná.

Podle paní Růženy byl ale byt v nepořádku jen proto, že se zrovna stěhovala pryč. "Měla jsem 14 dní na to jej vyklidit. Já opouštěla byt čistý, vyklizený, nic tam po mně nezůstalo," tvrdí a stav bytu dokládá fotografií, na které byl uklizený.

Podle pana Hnátka, který si byt pronajal po ní, byl ale ve skutečně otřesném stavu. "Hrozný, opravdu hrozný. Postele byly rozbitý. A bylo to všechno tady na balkóně," popsal jeho stav.

Paní Kühnelová podala trestní oznámení, policie ho ale odložila. Nájemnice se bránila, že na jejich vyhození byly domluvené. Protože nebyly uvedené v předávacím protokolu, policii takové vysvětlení stačilo.

Podobných případů je plno

Podobnou zkušenost mají také další pronajímatelé. Například pan Jiří Hofman měl nájemníka, který podle něj v bytě zničil kuchyň i pračku. "Nájemník platil nájem sedm tisíc korun měsíčně. Na opravy po něm padl celý roční příjem. A to se v nájemních bytech dějí ještě horší věci," stěžuje si.

Podle Asociace nájemního bydlení je podobných případů hodně. "Stává se to podle mě tak v deseti procentech případů. Máme na to jako asociace průzkumy," tvrdí její viceprezident Tomáš Kašpar.

Bohužel ani maximální možná kontrola někdy nepomáhá. "I přesto, že se snažíme pečlivě vybírat nájemníky a prověřujeme je, tak se setkáváme se spoustou případů, kdy se nechovají tak, jak by měli," přiznává Jiří Krejčí z portálu Ideální nájemce.cz.

[chooze:article;value:550312]

Stát připravuje řešení

Problematice se věnuje už i stát. Ministerstvo pro místní rozvoj vymýšlí systém, jak dát vlastníkům bytů garance proti škodám způsobeným nájemníky. V případě nájemců, kteří by neprávem mohli být vnímáni jako rizikoví, pak mají do hry vstoupit neziskové organizace, obce nebo jiní poskytovatelé sociálních služeb. Ti by se vlastníkovi bytu buď zaručili do výše čtyř nájmů, anebo pronajímání bytu převzali zcela pod sebe. Veškeré škody by pak hradili oni.  

V plánu jsou také další změny. Ministerstvo například plánuje, aby smlouvy na rok bylo možné uzavřít jen dvakrát za sebou. To ale podle některých může vést k problémům. "Povede to k tomu, že ten nájemce bude v bytě právě dva roky, protože má třeba nejistotu v tom, jestli ten byt nebude sám potřebovat," obává se například Kašpar.

"Je to jedna z možností, se kterou se pracuje, o které debatujeme. Největší problém je, že ten nájemník do poslední chvíle neví, jestli se mu ta smlouva prodlužuje," brání návrh Jan Schneider z ministerstva pro místní rozvoj. Resort podle něj zároveň připravuje paragrafy, které by měly usnadnit vystěhování problematických nájemníků.

Co radí odborníci

  • Prověření zájemce: Ptejte se, co potenciální nájemník dělá, kde bydlel předtím. Vyžadujte reference z předchozího bydliště, případně od zaměstnavatele. Prověřte si uchazeče v insolvenčním rejstříku a databázi exekucí.
  • Předávací protokol: Součástí nájemní smlouvy by měl být předávací protokol ke dni předání bytu obsahující stavy měřidel energií i kompletní soupis zařízení a vybavení bytu. Precizní protokol chrání i práva seriózního nájemníka.
  • Průběžná kontrola: Vlastník má ze zákona právo na ohlášenou kontrolu pronajatého bytu dvakrát do roka, ale když nájemník potřebuje něco opravit, je dobré mu vyhovět. Je to přirozená příležitost k obhlédnutí bytu. Častější kontroly bytu je možné také ošetřit ve smlouvě.
  • Pojištění: Můžete podmiňovat uzavření nájemní smlouvy tím, že si nájemník uzavře pojištění. Pronajímatel si případně může pojistku uzavřít i sám a náklady zohlednit v nájmu.
  • Právní a technické zajištění: Je dobré mít po ruce kontakt na právníka a řemeslníka, kterým důvěřujete, aby je pak člověk nesháněl v tlaku, když vznikne problém.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.