Představitelé Izraele a USA se obávají, že většina rukojmích držených Hamásem je mrtvá

Izraelská armáda s odvoláním na zpravodajské informace a poznatky získané jednotkami operujícími v Gaze sice potvrdila smrt 34 ze 129 zbývajících rukojmích unesených Hamásem 7. října, zpráva ale uvádí, že "soukromý odhad izraelských a amerických představitelů o počtu mrtvých může být mnohem vyšší," píše izraelský deník Times of Israel.

Některé americké odhady však naznačují, že většina rukojmích je již mrtvá, sdělili americkému listu američtí představitelé obeznámení se zpravodajskými informacemi a zároveň zdůraznili, že americké poznatky o rukojmích jsou omezené a částečně vychází z informací od Izraele.

[chooze:article;value:550579]

Podle amerických představitelů byli někteří z rukojmích pravděpodobně zabiti při izraelských úderech na Gazu během probíhající války, zatímco jiní zemřeli na zdravotní problémy, včetně zranění, která utrpěli při únosu. Úředníci se domnívají, že rukojmí, která jsou stále naživu, jsou využívána jako živé štíty kolem vedení skupiny ukryté hluboko v tunelech v Gaze, uvádí zpráva amerického deníku The Wall Street Journal.

Podle některých zpráv totiž Hamás naznačil, že není schopen poskytnout 40 živých rukojmích v kategorii stanovené pro počáteční propuštění v rámci potenciální dohody o rukojmích - tedy ženy, děti, starší osoby nebo osoby vyžadující lékařskou péči. Propuštění dalších rukojmích včetně dospělých mužů a zajatých vojáků spadá do jiné kategorie.

Deník Times of Israel s odkazem na informace zpravodajského serveru Kan news tvrdí, že Izrael trvá na tom, že v rámci případné první fáze musí být propuštěno 40 žijících rukojmích a že Hamás musí případný nedostatek v jedné kategorii nahradit osobami z jiné kategorie. Kanál izraelské televize Channel 12 uvedl, že šéf Mossadu David Barnea, který patří k nejvýše postaveným izraelským představitelům zapojených do vyjednávání, ve středu ministrům vlády řekl, že propuštění všech 133 zajatců a ostatků držených v Gaze v rámci jedné dohody o příměří by bylo nemožné a že v první fázi by mohlo být propuštěno nanejvýš 40 lidí.

Z 253 rukojmích unesených Hamásem během útoků ze 7. října, bylo 105 civilistů propuštěno ze zajetí Hamásu během týdenního příměří koncem listopadu, přičemž čtyři rukojmí byli propuštěni ještě před příměřím. Tři rukojmí se izraelským vojákům podařilo zachránit živé. Během vojenské operace v Gaze byla nalezena těla dalších 12 rukojmích a tři rukojmí izraelská armáda omylem zabila během přestřelky s bojovníky Hamásu.

Teroristé z Hamásu znásilňovali zajatce, zjistili experti z OSN (3/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.